Legfrissebb híreink

Az aradi vértanúkra emlékezünk a gombaszögi Pálos Monostornál

Szerző: Stubendek Attila

Több száz év után a gombaszögi pálos monostorrom újra élő szakrális térré válik. Az 1849- ben kivégzett 13 aradi vértanú emléknapján, az október 6-i nemzeti gyásznapon a Sine Metu Polgári Társulás a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőivel és a Pozsonyi Magyar Intézettel együtt emlékezik meg az évfordulóról.

Olvasd tovább...

Köszönjük!

Szerző: Orosz Örs

90 évnyi hagyomány, 359 nap értékmentés és intenzív előkészület, 6 nap fesztivál, 20 színpad és programhelyszín, 200 szervező, 30 társszervező egyesület, 400 megvalósult program, 5000 egyedi látogató, majd 20 000-es összlátogatottság, példátlan közösségi összefogás, a szakma részéről rengeteg elismerés, számtalan gratuláció és a további fejlődés lehetősége. Ez volt az idei Gombaszög.

Olvasd tovább...

Felvidéki irodalmi kerekasztal

Szerző: Mucha Dorka

A Márai Sándor Író Kör első programjaként kerekasztal-beszélgetést hívott össze a szlovákiai magyar irodalom helyzetéről, lehetőségeiről és jövőjéről. Ugyan a B-612 sátor a délutáni órákban inkább hasonlít egy szaunára, mégis megtelt. Szászi Zoltán, mindannyiunk mentora ugyan tagja a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SzMÍT), ám nem ért egyet annak működésével. Kiemelte, hogy vannak nagyon hasznos, fontos megmozdulásai a szervezetnek, többek között a díjak, amelyekkel motiválják a szcénát, illetve a Textúra tábort, amely végül is egy lépés az utánpótlás kinevelésére. Ugyanakkor, sok az olyan program, amely nem vonz be embereket, és már csak azért léteznek, mert egyszerűbb minden évben megszervezni, mint magyarázkodni, ha megszűnne. Mizser Attila az Irodalmi Szemlét képviselte, amely idén ünnepli 60. évfolyamát. A nemrég megújult folyóirat ismét valami különlegessel készül előrukkolni. Eddig is fontosnak tartották, hogy támogassák a pályakezdő írókat, de most új szintet ugorva egy mentortábort szeretnének szervezni. Attila elmondta, hogy merőben eltérően gondolkodik a szlovákiai magyar irodalom...

Olvasd tovább...