Indul a gombaszögi kincs keresése - csatlakozz Te is!

Szerző: Stubendek Attila

Most a te segítségedre is szükségünk van! Itt az egyedi lehetőség, hogy te is egyike légy a szlovákiai magyar Indiana Jonesok és Lara Croftok csapatának! Gyere és áss velünk!

Egy izgalmas, ugyanakkor valódi és tudományos brigádon vehetsz most részt, ha csatlakozol az egykor volt gombaszögi pálos monostor romjainak feltárásához. Koszt, kvártély és a töretlen jó hangulat biztosítva, erről a szervezők csapata és a számos önkéntes gondoskodik. A brigádra már április 22-étől, hétfőtől mindenkit nagy szeretettel várunk.

A Gombaszögi-völgy nem csupán a Felvidék mindenkori legnagyobb bulijának helyet adó kemping miatt nevezetes: korábban az Andrássyak vasolvasztói tették a helyet híressé, előtte pedig a Pálos rend 1371-ben alapított, és egyben legnagyobb monostorának adott helyet. A monostor és a csatlakozó templom gótikus stílusban épült, később azonban Bebek Gyögy elfoglalta, és az épületet erődítménnyé alakította. A XVI. század végén azonban lerombolták, köveit széthordták, romjaiból évszázadokon keresztül csupán egy falrészlet mutatkozott. Ugyanakkor sejteni lehetett, hogy a múlt izgalmas emlékei – további falak, freskótöredékek, kerámiák és hasonló értékes leletek – továbbra is pár méterrel a lábunk alatt várják az első feltárást.

Az elmúlt napokban a már hozzáláttunk a munkához, mintegy 2-2.5 méter ásással lejutottunk az eredeti járószintre. Ekkor ért minket a szenzációs felfedezés: A monostor és a templom falainak alsó részei nagyrészt megmaradtak, és valóban monumentális építményt sejtetnek. Már az első feltárások során bedőlt mennyezeti elemeket találtunk, amelyeken pedig freskók nyomai láthatóak.

Dolgos kezek

Rengeteg még a munka és a feltárásra váró több száz éves lelet. Ezért nyilvános brigádot hirdetünk. Gyere, hozd magaddal a munkaruhád, a bakancsod, az Indiana Jones kalapod és vedd ki a részed az ásatásból!

A feltárás nyilvános részére április 23. és május 8. közt kerül sor, természetesen a legmagasabb színvonalú szakmai felügyelet mellett: Alexander Botoš rimaszombati régész és Mordovin Maxim, az ELTE magyar középkorra szakosodott régészének vezetésével kezdődhet meg a munka.

Ha szeretnél részt venni, nincs más hátra, minthogy visszaigazolj a Facebook-eseményre és részvételi szándékod jelezd Kocskovics Péter szervezőnél emailben (info@gombaszog.sk) vagy a +421 944 104 494-es telefonszámon.

Ha pedig már a nyarat várod, számodra is van jó hírünk: Már a legtöbb, a Gombaszögi Nyári Táborban fellépő zenekar neve nyilvánosságra került: Ott lesz a Punnany Massif, a Kowalsky meg a Vega, az EDDA Művek, Szabó Balázs Bandája, a PASO, a Margaret Island, a Jóvilágvan és még megannyi más zenekar. A tábort idén július 16. és 22. közt rendezzük meg. Kedvezményes jegyek pedig már kaphatóak a www.gombaszog.sk honlapon. Mivel az idei Gombaszög jubileumi, 90. találkozó is lesz egyben, aki 1990 előtt született, ingyen bérletet kap, amennyiben április végéig regisztrál.

Egy a leletek közül

Hozzászólások

comments powered by Disqus