Aktuális témák a Gombaszögi Nyári Tábor közéleti palettáján

Szerző: Hangácsi István

A hagyományokhoz híven változatos közéleti programokkal várja az idei Gombaszögi Nyári Tábor a Krasznahorkára érkezőket július 15. és 20. között. Politikusok, szakértők, elemzők és aktivisták tucatjai – szlovákiai magyarok, szlovákok, erdélyiek és magyarországi vendégek is szerepelnek a szabadegyetem és fesztivál programjában. Nemzetpolitika, európai parlamenti képviselet, államfő jelöltség, Ukrajna, női kvóták, kétnyelvűség és megannyi más téma is terítékre kerül.

Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár és Prőhle Gergely, az EMMI nemzetközi és Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára révén betekintést nyerhet a közönség a magyarországi nemzetpolitika eddigi eredményeibe és jövőbeli terveibe. Az Új Szó Stúdióban Bárdos Gyulával (MKP) értékelik az államfő jelöltségének hatását. A 2014-es európai parlamenti választások után leköszönő Bauer Edit (MKP) és Mészáros Alajos (MKP) összegzik a brüsszeli képviseletben elért eredményeket. Az újonnan megválasztott Csáky Pál (MKP) és Nagy József (Híd) képviselők pedig az Európai Unióról és az Európai Parlamentről alkotott elképzeléseikről és terveikről vitáznak. A hagyományaihoz híven a Tábor idén is teret ad a két szlovákiai magyar párt vitájának, Őry Péter (MKP) és Jakab Elemér (Híd) képviseletében.

A nők politikai képviseletével és a kvótákkal kapcsolatos helyzetről Mosonyi Katalin Noémi (budapesti Central European Policy Centre igazgatója), Csontos Sandra (Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke), Bauer Edit (MKP korábbi európai parlamenti képviselője), valamint Bolemant Lilla (Szlovákia Magyarok Kerekasztala esélyegyenlőségi bizottságának elnöke) értékelnek.

Közélet

A szomszédos Ukrajnában kialakult társadalmi és politikai válság hátteréről Jarábik Balázs elemző és K. Debreceni Mihály, a Majdan 2.0 dokumentfilm rendezője beszélgetnek – a film a Táborban levetítésre kerül. A szlovákiai magyar kisiskolák jelenlegi helyzetéről rendezendő kerekasztal vendégei Csáky Csongor (Rákóczi Szövetség), Pék László (SZMPSZ), Hostomský Károly, Orosz Örs, Tóth Gábor.

A szlovákiai civil szféra állapotáról Lucia Satinská és Zuzana Wienkkel (Aliancia Fair play), Tokár Géza (Szlovákiai Magyarok Kerekasztala), valamint Marek Kapusta (Nyitott Társadalomért Alapítványt) Bindics Gábor (KC Dunaj) révén kaphatunk teljes képet. A kétnyelvűség erdélyi állapotáról Szigeti Enikő, Horváth Kovács Ádám (CEMO), Ádám Valerián (MOGYE) és Bethlendi András (Igen, Tessék! mozgalom) révén szerezhet újabb ismereteket a Tábor közönsége.

A Gombaszögi Nyári Táborban a közéleti fórumok mellett számos más program várja a látogatót. A Fiatal Építészek Fóruma által megtervezett és felépített Szalmaszínházban látható színházi előadásokról és filmvetítésekről, a Gurigongó Symposium gondoskodik. A Tábor történelmében először készül Guinness rekord kísérlet, amely a szervezők reményei szerint a krasznahorkai vár átölelésében fog megvalósulni élőlánc formájában, amellyel az összetartozás fontosságára és a vár állapotára kívánják felhívni a figyelmet.

Tankcsapda

A zenei sokszínűségét a Magyarországon és idehaza is közismert Punnany Massif, Tankcsapda, Heaven Street Seven, Intim Torna Illegál, Anna and the Barbies szolgáltatják. Mindemellett a Jóvilágvan, további hazai zenekarok, valamint az utolsó napon megrendezésre kerülő Szlovákiai Magyar Dal Napjának fellépői várják július 15. és 20. között a Gombaszögi Nyári Táborba érkezőket, Krasznahorkaváralján.

Hozzászólások

comments powered by Disqus