Második otthonunk, Krasznahorka

Szerző: Szakács Borbála

Évente több százan, ezren zarándokolunk el Krasznahorkaváraljára, a Gömör észak-keleti felében, a Rozsnyói medencében fekvő festői faluba. Ismerjük meg most a táborunknak és mindannyiunknak otthont adó községet!

Krasznahorka régen

Krasznahorkát a hivatalos adatok szerint jelenleg két és fél ezren lakják, többségében magyar ajkúak. A település legfőbb nevezetessége – a Gombaszögi Nyári Táboron, és az annak otthont adó krasznahorkai kempingen túl – kétség kívül a tőle északra emelkedő hegytető és az azt koronázó vár. Krasznahorka várát mindnyájan ismerhetjük, hiszen nem csak hogy a nemzeti örökség részét képezi, de például benne forgatták Mikszáth regényének, a Beszterce ostromának tévéfilm változatát is.

A vár története szorosan összeforrt az alatta fekvő település, illetve a vár tulajdonosainak történetével. Krasznahorka öröksége ennek megfelelően nagyban kötődik az Andrássy családhoz: a XIII-XIV. századi vár és a környező birtokok – beleértve a községet is – a XVI. század második felében kerültek a család kötelékébe, és egészen 1945-ig az Andrássyak tulajdonát képezték. Az Andrássyak hatása ennek következtében lépten- nyomon megfigyelhető a településen és környékén, gondoljunk csak a kassai országút mellett található Andrássy-mauzóleumra; az Andrássy-galériára – mely Andrássy Dénes műgyűjteményének egy részét mutatja be –, vagy épp magára a várra, melyben Dénes 1867-ben családtörténeti múzeumot alakított ki.

Az Andrássy-hagyatékon és a váron túl a falu büszkesége a Mindenszentek római katolikus templom, melyről úgy tartják, hogy a község legrégebbi építménye. Az eredetileg gótikus templomot az évszázadok során többször átépítették, utoljára 1787-ben, az akkor uralkodó klasszicista szellemben. Később, 1895-ben a templomot teljesen felújították, így belső terében jelenleg neogótikus oltárokat találunk.

Míg a templom folyamatosan látogatható, Krasznahorka vára jelenleg sajnos felújítás alatt áll, így nem fogadja az érdeklődőket. A Szlovák Nemzeti Múzeum kötelékébe tartozó örökség 2012. március 10-én, a környéket sújtó tűzvész következtében kigyulladt, azt követően, hogy két fiatal dohányzás közben felgyújtotta a füves domboldalt. A tűz elpusztította a vár tetőszerkezetét, amely beomlott bár, de a mennyezetek szerencsére többnyire megóvták a termeket. Így is kiégett azonban a legrégebbi, gótikus palota-rész, bennégett Andrássy Gyula fegyvergyűjteménye és megsérült a reneszánsz palota egy része, valamint megrongálódott a harangtorony a benne található három haranggal. A vár felújítása tehát jelenleg zajlik, s várhatóan 2016-ban fejeződik be – ekkortól lesz újra teljes pompájában és egész területén látogatható.

nagyölelés

Krasznahorka várát a Gombaszögi Nyári Tábor utolsó napján élőlánccal fogjuk körbeölelni, hogy felhívjuk a figyelmet az újjáépítés alatt álló vár körüli visszásságokra, és megerősítsük a felvidéki magyarság összetartozását.

Hozzászólások

comments powered by Disqus