Tompa Mihály szobrának újraállítása

Tompa Mihály élete alkonyán a szepességi Feketehegy-fürdőn keresett gyógyulást. Emlékének már halála évében, 1868-ban emlékkövet állítottak a fürdővendégek. Ugyanitt, a költő kedvelt pihenőhelyén emelték Tompa Mihály első köztéri szobrát, Faragó József szobrászművész alkotását 1888-ban.

Az szobornak Trianon után nyoma veszett, csupán korabeli beszámolók, a gránit talapzat és a kovácsoltvas kerítés maradt hátra az utókornak. A fürdőt államosították, majd a rendszerváltozás után visszatért tulajdonosához. Mostanra viszont újra eladósorba került a terület, a jövője pedig nem biztosított.

Szoboravató 1888-ban
A szobor agyag-pozitív tervével

Hogy a lelkész-költő emlékét megőrizhessük, a művet Éliás Ádám kassai szobrászművész újrafaragja. (A képen jobbról: a szobrász, Éliás Ádám, Hafenscher Károly, a reformáció emlékévért felelős kormánybiztos, Nagy Ákos Róbert gömöri esperes, Hanva lelkésze, illetve Orosz Örs és Stubendek Attila)

Az alkotás az eredeti gránit talapzatra kerül, és a gombaszögi völgyben kap helyet. A szobor ünnepélyes leleplezésére Tompa Mihály születésének 200., a reformáció 500. évfordulóján, 2017. július 11-én, a Gombaszögi Nyári Tábor nyitónapján, 11 órakor kerül sor, amelyre sok szeretettel várjuk a költő tisztelőit és minden kedves támogatót!

A szobor újrafaragását és felállítását közadakozásból finanszírozzuk. Támogatását a SK90 5200 0000 0000 1357 1355 IBAN számlaszámra (Sine Metu p.t.), vagy az alábbi gombra kattintva szívesen fogadjuk. Köszönjük!