Rólunk

A Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye: egy hetes fesztivál, szabadegyetem és táborozás. Az eseményt jelenlegi formájában 2008 óta rendezik meg, ám nem minden előzmény nélkül!

A Gombaszögi Nyári Tábor jellegét tekintve egy sokszínű közművelődési rendezvény, amelynek nagy hagyománya van a (cseh)szlovákiai magyar közösségen belül, ugyanis az ilyesféle táborok több évtizedes múltra tekintenek vissza. E tradíció kezdetei 1928-ra nyúlnak vissza, majd a 60-as évektől (gyakran a fennálló szocialista rendszer akadályainak ellenére) a csehszlovákiai magyar egyetemista diákklubok révén kapott új lendületet és szellemiséget. Minden nehézség dacára, évről évre több százan vettek részt ezen eseményeken, mígnem 2008-tól elkezdődött egy új fejezet a Tábor életében. Manapság többezer táborozója és látogatója van a rendezvénynek!

Krasznahorka vára a táborból
Fiatalok

Az elmúlt évek során a szervezői csapat kezdetben a Diákhálózatból és annak tagszervezeteiből állt (Prága, Brünn, Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Komárom, Besztercebánya, Kassa és Budapest), majd a Sine Metu Polgári Társulás és több mint egy tucat szlovákiai magyar civilszervezet csatlakozásával, minden eddiginél színesebb és színvonalasabb rendezvény formálódik évről évre. Többek közt a közéleti program gerincét szolgáltató Pozsonyi Magyar Szakkollégium, a Gurigongo Symposium színházi társulat, akik a PajtaSzínház programjáért felelősek, a TANDEM fejlesztő és képző szervezet, a Tollas Rádió, a pelsőci Korona Együttes, a Fiatal Építészek Fóruma és még sokan mások. A szervezők egyértelműen egy pártpolitikailag független, az önkéntességen és az együttműködésen alapuló tábor – fesztivál – szabadegyetem jellegű rendezvényért tevékenykednek, amelynek legfontosabb célja a generációkon átívelő szlovákiai magyar közösségépítés.

GNYT

A Gombaszögi Nyári Tábor rendezői gárdájának tagjai szakmailag különböző területen képzett (rendezvényszervezés, műszaki, építészet, újságírás, marketing, stb.), fiatalos egyetemisták és frissdiplomások. A táborban a különböző előadói színpadok és tematikus sátrak viták, panelbeszélgetések, színházi és egyéb előadások, kézműves foglalkozások és koncertek helyszínéül szolgálnak.

Szerző: Hangácsi István

A Gombaszögi Nyári Tábor egyik alapvető küldetése, hogy a közösségünk aktív tagjai megismerhessék egymást, megvitathassák véleményüket a társadalmunkat érintő ügyekről, és a jövőben a közélet motorjaivá váljanak. Ugyanakkor a tábor alapelve a függetlenség is, mind politikai, mind egyéb területen, az egyetlen és legfőbb közös nevező a magyar közösség iránti elkötelezettség minden szinten.

Támogatók

Bethlen Gábor Alap Regiomax Gömörilap Zlatý Bažant inn FÉF Fórum Közbeszéd Külpolitikai Újságírásért Egyesület Nemzeti Kulturális Alap Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány Kitekintő trafik.sk Phoenix equality Tandem TéKa Új Szó Stúdió Vándorláss X Gajdo Proforest Emberi Erőforrások Minisztériuma Kominvent OTP Bank Karva Az én informatikusom Irodalmi Szemle Kassa megye Kassa bumm.sk CityStar Bátorkeszi Felvidék ma atempo.sk Dunamocs Kassai figyelő Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány hirek.sk Rozsnyó Vidék Rákóczi Szövetség Slovnaft TriGranit Médiaspajz Úrad Vlády Krasznahorkaváralja Vasárnap sportolunk.sk Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet Napigerzson Magyar interaktív televízió Médiasátor - Tokolosh Team Új Szó Život pod hradom KombitAlarm