Rólunk

A Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye: egy hetes fesztivál, szabadegyetem és táborozás. Az eseményt jelenlegi formájában 2008 óta rendezik meg, ám nem minden előzmény nélkül!

A Gombaszögi Nyári Tábor jellegét tekintve egy sokszínű közművelődési rendezvény, amelynek nagy hagyománya van a (cseh)szlovákiai magyar közösségen belül, ugyanis az ilyesféle táborok több évtizedes múltra tekintenek vissza. E tradíció kezdetei 1928-ra nyúlnak vissza, majd a 60-as évektől (gyakran a fennálló szocialista rendszer akadályainak ellenére) a csehszlovákiai magyar egyetemista diákklubok révén kapott új lendületet és szellemiséget. Minden nehézség dacára, évről évre több százan vettek részt ezen eseményeken, mígnem 2008-tól elkezdődött egy új fejezet a Tábor életében. Manapság többezer táborozója és látogatója van a rendezvénynek!

Krasznahorka vára a táborból
Fiatalok

Az elmúlt évek során a szervezői csapat kezdetben a Diákhálózatból és annak tagszervezeteiből állt (Prága, Brünn, Pozsony, Nagyszombat, Nyitra, Komárom, Besztercebánya, Kassa és Budapest), majd a Sine Metu Polgári Társulás és több mint egy tucat szlovákiai magyar civilszervezet csatlakozásával, minden eddiginél színesebb és színvonalasabb rendezvény formálódik évről évre. Többek közt a közéleti program gerincét szolgáltató Pozsonyi Magyar Szakkollégium, a Gurigongo Symposium színházi társulat, akik a PajtaSzínház programjáért felelősek, a TANDEM fejlesztő és képző szervezet, a Tollas Rádió, a pelsőci Korona Együttes, a Fiatal Építészek Fóruma és még sokan mások. A szervezők egyértelműen egy pártpolitikailag független, az önkéntességen és az együttműködésen alapuló tábor – fesztivál – szabadegyetem jellegű rendezvényért tevékenykednek, amelynek legfontosabb célja a generációkon átívelő szlovákiai magyar közösségépítés.

GNYT

A Gombaszögi Nyári Tábor rendezői gárdájának tagjai szakmailag különböző területen képzett (rendezvényszervezés, műszaki, építészet, újságírás, marketing, stb.), fiatalos egyetemisták és frissdiplomások. A táborban a különböző előadói színpadok és tematikus sátrak viták, panelbeszélgetések, színházi és egyéb előadások, kézműves foglalkozások és koncertek helyszínéül szolgálnak.

Szerző: Hangácsi István

A Gombaszögi Nyári Tábor egyik alapvető küldetése, hogy a közösségünk aktív tagjai megismerhessék egymást, megvitathassák véleményüket a társadalmunkat érintő ügyekről, és a jövőben a közélet motorjaivá váljanak. Ugyanakkor a tábor alapelve a függetlenség is, mind politikai, mind egyéb területen, az egyetlen és legfőbb közös nevező a magyar közösség iránti elkötelezettség minden szinten.