Ereklyés zászlótartó a felvidéki összetartozás jegyében Gombaszögön

Az összetartozás jegyében a gombaszögi völgyet a kulturális emlékezet egy újabb manifesztációjával szeretnénk gazdagítani. Erre pedig lehetőségünk is nyílt.

Önkénteseink segítségével ugyanis sikerült megmentenünk a selmecbányai honvéd-szobor 16 tonnás talapzatát, amely újból egy nemes feladatot láthat el a közeljövőben. Selmecbánya városa a Sine Metu Polgári Társulásnak ajándékozta a talapzatot, amelynek darabjai immár 90 éve kallódtak a város különböző közterületein. Terveink szerint erre a talapzatra rögzített árbócon lobog majd a napjainkban gyakran használt felvidéki lobogó mint kohéziót teremtő szimbólum, ami a felvidéki magyar emberek összetartozását, egymás iránti közösségvállalását hirdeti majd.

Az üreges talapzatba egy nagyméretű fémkapszulát helyezünk majd el, amelybe az itt élő magyaroktól várunk egy-egy marék földet, vagy akár egy rövid üzenetet az utókornak. A fesztivál résztvevői jellemzően több mint 400 településről érkeznek - rájuk is számítunk a szimbolikus földadományok gyűjtésében. Célunk mind az 535 felvidéki magyarlakta település jelképes földjét elhelyezni ebben a kapszulában.

A kezdeményezés a Gombaszöget szervező Sine Metu Polgári Társulás és a gömöri mezőgazdászokat tömörítő Hagyomány – Történelem Gömörben P.T. közös ötletéből származik. Az emlékmű létrehozásához szükséges anyagiakat kizárólag adományokból kívánjuk fedezni.

A Hagyomány – Történelem Gömörben P.T. és egy felvidékről származó vállalkozás, a Tárnok Péter vezette M2M k.f.t. már meg is tették az első, együttesen 7000 eurós felajánlást. Ehhez a hiányzó kb. 3 000 €-s összegre várjuk a nyilvánosság felajánlásait.

Az eredeti szoborról készült kép
A zászlótartó terve

Erre az alábbi számlaszámon van lehetőség:
SK49 5200 0000 0000 1734 7721

Érdeklődni a koordinációt végző Sine Metu társulásnál lehet a 00421 907 087 996-os telefonszámon, vagy a Duna rakpart 12. irodai címen személyesen, Komáromban.

A földadományokat az alábbi címre várjuk:
Sine Metu Polgári Társulás
Duna rakpart – Dunajské nábrežie 12.
945 05 Komárom - Komárno

A már beérkezett földadományok listája az alábbi linken található:
Folyamatosan frissülő táblázat

Az emlékmű elkészítését 2020. június 4-re tervezzük, átadására pedig szombaton, június 6-án, megemlékezés keretében kerül sor.