Tanulságos beszélgetések az irodalmi sátorban

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Farkas Eszter írása.

A csütörtöki napon a hirtelen támadt eső a Grendel-sátor délelőtti kreatív programját sajnos elmosta, de emiatt senki ne csüggedjen, péntek és szombat délelőtt is lesz lehetőség bepótolni, hisz mindkét napon Micivel közösen élhetjük ki kreatív irodalmi mivoltunkat. Aki pedig lemaradt volna a délutáni beszélgetésekről, e rövid összefoglalóból megtudhatja „Mit eszik a könyvtáros?” és milyen traumákkal foglalkozik Bartalos Tóth Iveta legújabb prózakötete.

Elsőként a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének (SZMKE) elnökével, Egyházi Dórával ismerkedhettünk meg, aki mesélt küldetésükről, s a könyvtárakban rejlő számtalan lehetőségről. Az egyesület célja, hogy segítsék és összefogják a felvidéki magyar könyvtárosokat, és segítsék a szlovákiai magyar olvasni vágyókat! Az immár 110 taggal rendelkező SZMKE olyan képzéseket, programokat szervez, melyek segítségével a magyar olvasóközönség gyarapodhat s fejlődhet.

Interaktív játékokon keresztül közelebb kerülhettünk a szakmához is. Ha más szemmel nézünk a könyvtárosokra, rájöhetünk, hogy ők nemcsak „könyveket rendezgetnek”, hanem gyerekprogramokat is tartanak s motiválnak az olvasásra, és ha szükséges lelki támogatóvá, baráttá válnak. Megtudhattuk mindemellett, hogy ki is a bibliofil 1 s hogy miként lehet gyorsan bibliográfiát, avagy forrásjegyzéket készíteni a szakdolgozatunkhoz!

add meg a kép czímét Fotó: Bolla Dávid

A Grendel-sátor vendége volt Bartalos Tóth Iveta írónő is, akivel Mucha Dorka beszélgetett nemrég megjelent könyvéről. Az élet lejárt szavatosággal egy különleges, rövidprózákból álló kötet, mely pszichológiai kapcsolódású, generációs problémákról, élethelyzetekről szól. A könyv az olvasók közösségi támogatásával jelent meg, s felnyitja szemünket olyan kérdésekre például, mint hogy mit is jelent a törésvonal az életben, ami után csak telnek a napok, és lassan, Márquez szavaival élve, „kikopunk a világból”.

Elsődleges üzenete, hogy ne azon rágódjunk, hogy mit fognak szólni rólunk mások, hanem valóban éljük a mi életünket! „Ha úgy érzed, hogy sok rajtad a máz, ami lehúz, akkor azt le kell mosni…” Ne söpörjük szőnyeg alá a problémáinkat, hisz az „elfojtás visszaköszön”. Manapság „ha meglátunk egy fényképet egy közösségi portálon, vajon ebből mennyi a póz a fotó kedvéért és mennyi a valóság?” - teszi fel a kérdést az írónő. Érdemes ezeken a szavakon elgondolkodni, s életünk új irányt vehet.

Hozzászólások

comments powered by Disqus