Bakancs nélkül Gombaszögön

Szerző: Műszaki és Vonatbrigád Sajtóosztály

2020 a járvány éve. Ezt már mind tudjuk, de mielőtt unottan bezárnád ezt a cikket, kedves táborozó, inkább figyelmesen olvass tovább, mert ez most nem egy újabb COVID-cikk lesz (természetesen annak fontosságát sem szeretném bagatellizálni), hanem valami egészen másról szól. Terjed ugyanis egy másik járvány, amiről talán sokkal kevesebben tudtok, pedig legalább akkora intenzitással tombol Európában, mint a korona. Úgy nevezik: Afrikai sertéspestis (ASP).

Mit érdemes tudni a kórról?

A járvány keleti irányból, a Kaukázuson, Oroszországon, majd Ukrajnán keresztül érte el határainkat a vaddisznók, valamint a húsipari szállítmányok közvetítésével 2018-ban, 2019-ben pedig már Gombaszög közvetlen közelében is megjelent.

A fertőzött állatok valamennyi váladékukkal (hadd ne részletezzem) ürítik a vírust, majd az ezekkel közvetlenül vagy közvetve (az állattartók és természetjárók cipőjén, ruházatán, eszközein keresztül) érintkező jószágokat fertőzik meg. A betegség lefolyása rendkívül gyors. A megfertőződött egyedeken étvágytalanság, bágyadtság, magas láz formájában jelentkezik, amit 5-10 napon belül elhullás követ. A vírus a környezeti hatásokkal szemben rendkívül ellenálló. Normál időjárási körülmények között hetekig is képes életben maradni, de fagyasztott sertéshúsban akár évekig (!) is fertőzőképes lehet.

Az ASP az emberi szervezetre egyáltalán nem jelent veszélyt, azonban az elmúlt két évben jelentős károkat okozott a házi sertésállományban és a vadállományban is. Azokon a területeken/településeken, ahol a vírus felütötte a fejét, az elhullási ráta a 100% közelében mozog. Könnyen belátható, hogy – amennyiben a járvány az eddig tapasztalt mértékben terjed tovább – hatásos ellenlépések nélkül az egész európai sertésállomány veszélybe kerülhet. Ha ez bekövetkezne, az súlyos gazdasági következményekkel járna a húsipari ágazatban, valamint az élelmiszerellátásunkat is jelentősen megnehezítené. Nem szabad tehát félvállról vennünk a problémát!

Mit tehetünk a járvány megállítása érdekében?

Jelen pillanatban is állategészségügyi szakemberek, tudósok, és nem utolsó sorban vadászok tízezrei munkálkodnak azon, hogy megállítsák a vírust, ám ellenszer vagy oltóanyag egyelőre nem áll rendelkezésünkre a kórság ellen, így a védekezés lehetőségei korlátozottak. Ezen a ponton kerül elő a TE felelősséged, kedves táborozó. Joggal merül fel benned a kérdés: „Ugyan mit tehetek én ez ellen?!”, de hidd el, nagyon is sokat. A következőkben adok néhány jótanácsot, amivel nagyban hozzájárulhatsz a járvány megfékezéséhez (de legalábbis a terjedés lassításához):

  1. Az étel: Nagyon fontos, hogy ne hozz a tábor területére sertéshúsból hőkezelés nélkül készült ételt! Hagyd tehát otthon idén a jó házi kolbászt és szalonnát, mert ezek eldobált maradékait (pl. a bőrét) a Gombaszög területére betévedő vaddisznók, rókák, kutyák, nyestek stb. megtalálják, és jó messzire elviszik magukban, így a vírus hordozóivá válnak. Amennyiben mégsem bírod ki a tábor idejét disznóságok nélkül, kérlek, nagyon ügyelj arra, hogy a legapróbb maradék se kerüljön a földre. Minden ételhulladékot dobj a kukába! Lehetőség szerint Gombaszögről se vigyél haza semmilyen „jó az még” elnevezésű élelmiszert, hiszen, ne feledd, a vírus már jelen van Gömörben!

  2. Idén ne járj az erdőn! A Gombaszögi Nyári Tábor szerencsére elképesztően gyönyörű környezetben kerül megrendezésre, ezért az emberben szinte kényszerként lép fel az igény a terület felfedezésére. Tavaly még magam is arra buzdítottalak benneteket, hogy induljatok el és lássátok a csodát, ám az idén inkább azt javasolnám, hogy: NE! A fentiekben már írtam a vírus ellenállóképességéről, így természetjáróként a cipőtökön, ruhátokon magatok is vírushordozók lehettek. Javasolt tehát Gombaszögre indulás, majd a hazautazás előtt is a lábbelik fertőtlenítése. Gömör szépségei pedig megvárnak.

  3. Kézmosás, kézmosás, kézmosás! Ez az egyszerű dolog COVID-ot, és ASP-t leszámítva is sok kellemetlenségtől megkímél. Csak ajánlani tudom.

Ezt a három alapvető dolgot betartva remélhetőleg megelőzhető, hogy a LITE után szétszéledve az ország minden tájára széthordjuk a vírust. Kérlek ezért, hogy vedd komolyan még akkor is, ha nem szereted a disznóhúst, hiszen a kismalacok eszméletlenül cukik… kár lenne értük.

Aki a műszakisok gondolatait csokorba szedte nektek: Darányi Peti

Aki szeretne többet megtudni a témáról, annak összegyűjtöttünk néhány hasznos linket az alábbiakban.

Magyar nyelven olvashatsz róla ITT, ITT, vagy akár ITT, esetleg ITT végső soron pedig ITT

Szlovák nyelven pedig ITT és ITT

Hozzászólások

comments powered by Disqus