Fontos mondatok

Szerző: Bea Szarka

Komoly tartalom, igazságok a hétköznapokból, zsebkendő utáni kutatás a nézőtéren, visszatartott könnycseppek, elfojtott és visszatérő emlékek. Ez az, ami leginkább jellemzi a MáSzínház előadását. Márton Gábor Csabával, az Apák fiai című előadás rendezőjével beszélgettem.

Mióta működik a MáSzínház?

Immár 14 éve, 2005-ben alapította Bakonyvári L. Ágnes drámapedagógus és Göllesz Csilla gyógypedagógus. Eredetileg kísérletezni szerettek volna, hogy a drámapedagógia illetve a gyógypedagógia miként tud együtt dolgozni annak érdekében, hogy a szellemi fogyatékossággal élő felnőttekkel tudjunk dolgozni és őket fejleszteni első sorban az önkifejezés terén.

add meg a kép czímét

Hogyan néz ki önmagában a társulat?

A legelején ez még csak egy pár fős csapat volt, heti egy foglalkozással. Jelenleg 12 helyi foglalkozásunk van 115 résztvevővel és már van 3 olyan futó előadásunk, amelyeket rendszeresen műsoron tartunk. Ezek mind inkluzív előadások, tehát együtt játsszanak benne fogyatékossággal élők és ép értelmű színészek.

add meg a kép czímét

Mi ihlette az Apák fiai című előadást?

Ezt megelőzően készült egy másik előadásunk, a KépMás - Próbálom túlkiabálni magam, amelyben 5 lány játszott, 3 fogyatékkal élő és 2 ép értelmű. Ez a darab a nőiségről, valamint arról szól, hogyan viszonyul a 21. század társadalma a fogyatékkal élőkhöz. A darab elkészülése után úgy gondoltuk, hogy tök jó lenne ha megcsinálnánk a férfi változatát is. Erre volt egy casting, a MáSzínházból behívtam a fiú színészeket, illetve volt egy nyilvános része, amelyre ép értelmű színésztek érkeztek. Négy hónapon keresztül dolgoztunk együtt a srácokkal. Összeültünk, és megosztottunk egymással történeteket a férfiasságról, és egy ponton túl az apákhoz való viszonyról.

add meg a kép czímét

Milyen nehézségekkel szembesültök a próbák és előadások alatt?

Ha saját élményekből készül egy előadás, annak mindig megvannak a maga nehézségei, és a helyzet érzékenysége, természetesen. A történeteket feldolgozni, megtalálni az útját-módját, hogy miként is lehet kivitelezni, hogy ez egyrészt élvezhető legyen kintről, másrészt meg védve legyenek a játszók. Mi ezt a fiktív világot találtuk ki, azt a bizonyos borbély szalont, azt a bizonyos ,,férfi szentélyt’’, ahol minden történik. A srácokkal nyilván ez az egész lassabban zajlik. Több munkát, időt és energiát igényel, sokkal többet is kell próbálnunk, szóval megvannak az ilyen jellegű adottságai a helyzetnek, de igazából ez nem okoz komolyabb problémát.

Hozzászólások

comments powered by Disqus