Brutálszerdahely a Kocsmakertben

Szerző: Tamás Ollé

A Kocsmakertben tegnap délután Barak Dávid mesélt a csallóközi maffiáról és annak történetéről. Barak Dávid, a Paraméter hírportál újságírója 2016 óta foglalkozik komolyabban a témával, számos írása jelent meg a csallóközi maffiaper kapcsán, jelenleg pedig könyvet ír a témáról.

Maffiaháború és véres leszámolás

A beszélgetés elején a vad és zabolátlan kilencvenes évek kerültek terítékre. Megtudhattuk, hogyan épült fel és milyen ügyletekből tartotta fent magát a szervezett bűnözés (Dél-)Szlovákiában, valamint azt is, milyen út vezetett oda, hogy két dunaszerdahelyi csoport háborúja a fontánai véres csütörtökké fajult. Dávidtól megtudtuk a fontánai események háttértörténetét és a kevésbé ismert részleteit is.

Azok a bizonytalan kétezres évek

Miután a Pápay-klán kikerült a képből, egy felemás hatalomátvétel zajlott le, a fontánai tízes gyilkosság megrendelői pedig igyekeztek eltüntetni minden bizonyítékot és szemtanút, aminek és akinek köze volt az esethez. Ez állt a Raisz fivérek 2008-as eltűnése mögött is, miközben Sátor Lajos, a főnök – aki ellen elfogatóparancs volt érvényben – több, mint tíz évig szabadon járt és kelt Dunaszerdahely környékén.

Az új löketet kapó maffiaper

2011-ben, a Raisz fivérek holttestének előkerülése után még mindenki úgy tudta, hogy a fontánai mészárlásnak már csak egyetlen gyanúsította van: Sátor Lajos. Pár évig csend honolt, aztán 2016 májusában Horváth Lehel tanúvallomást tett, ennek hatására pedig letartóztattak 9 embert és a maffiaper újraindult. Kiderült, hogy Sátor Lajos már rég halott, a halálos lövést pedig Horváth Lehel adta le rá. Barak Dávidtól megtudtuk, hogy Sátor Lajos az idők során egyre könyörtelenebbé és brutálisabbá vált, akitől már bűntársai is tartottak. Páran elhatározták, hogy feladják őt a rendőrségen, de tartottak tőle, hogy idő előtt kitudódna, Sátor ugyanis kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezett a rendőrségen belül is. Így csak egy út maradt: meg kellett ölniük saját főnöküket.ű

add meg a kép czímét

Még csak most jön a java Noha a 2018 májusában indult bírósági tárgyaláson több ítélet is született, Barak Dávid szerint nem tekinthető lezártnak a maffiaper, és az időközben feltárt újabb esetek és további szabadlábon lévők miatt tulajdonképpen még csak most jön a java.

Hozzászólások

comments powered by Disqus