Élet a halál előtt vagy inkább Vigyetek kórházba?

Szerző: Bea Szarka

Minden rockfesztivál állandó résztvevője a Leander Kills. Az már teljesen alapvetőnek számít, hogy bárhová mennek, hatalmas bulit csapnak, de mi áll a színfalak mögött? Négy egyszerű, szerény, jófej és alázatos srácról beszélünk, akik a nulláról jutottak oda, ahol most vannak. Fantasztikus élménynek számít, hogy megkérdezhettem a fiúktól pár dolgot.

Hogyan kezdődött ez a Leander Kills őrület?

2015-ben a Leander Rising zenekar feloszlott, de én (Köteles Leander) mindenképp folytatni akartam valamilyen formában. Mikivel már pár éve ismertük akkor egymást és néha célozgatott arra, hogy jó lenne kicsit ,,metálkodni’’. Valentinnel éppen búcsú turnén voltunk a Risinggal, és ő már akkor arról beszélt, hogy tök jó lenne közösen folytatni. Kaptunk a lehetőségen, és így már a zenekar háromnegyede össze is állt. Aztán elkezdtünk gondolkodni, hogy ki lehetne a negyedik tag, és így esett a döntésünk Bodor Mátéra. Idővel Máté karrierje külföldön beindult, és sajnos nem tudott tovább dolgozni a zenekarral. Természetesen új tagot kellett keresnünk a helyére. Ekkor felírtuk Magyar ország 17 legjobb gitárosát, hogy mégis kik jöhetnek szóba. Végül a sors úgy hozta, hogy találkoztam Andrissal. Egyébként Andris volt a listán a 13. – jegyzik meg viccesen a fiúk. Megbeszéltük, hogy akkor lesz egy meghallgatás, amin majd felmérjük, hogy alkalmas-e a pozícióra. Andris lazán lefogott egy kvintet és láttuk, hogy na, ez hibátlan. Így állt össze a Leander Kills.

add meg a kép czímét

Hogyan zajlik egy dal elkészítése?

Ennek általában két menetrendje szokott lenni. Az egyik az, hogy engem (Köteles Leander) álltalában megszáll az ihlet és aztán már küldöm is a srácoknak, hogy nézzétek, mit találtam ki. Ennek mondjuk többnyire az a vége, hogy visszaírják, hogy nem tetszik, de mindegy is – nevetnek. A második módja, hogy mindannyian összeülünk, megírjuk együtt a zenei alapot, én pedig megírom a dalszöveget.

add meg a kép czímét

Milyen zenei ideálok befolyásolták a mostani munkásságotokat?

Itt szerintem nagyon sok nevet tudnánk felsorolni – Vermes András. Nekem mondjuk, ha meg kellene mondani azt a kvázi top hármat, akkor szerintem Guns ’n’ Roses, Iron Maiden és Alice Cooper, de ezeket az előadókat naphosszat tudnánk sorolni.

add meg a kép czímét

Mit mondanátok a jelenlegi tapasztalatotokkal a fiatal, feltörekvő zenészeknek?

Ne adjátok fel! Tudatosítanotok kell, hogy minél többet gyakoroltok, annál feljebb juthattok. Meg hát persze fontos, hogy be legyetek hangolva – összenézve nevetnek. Viszont a legfontosabb mégis az, hogy ha zenekaron belül játszotok, akkor barátok is legyetek. A barátság mindennek a kulcsa. Nálunk ez nem jött össze, de azért igyekszünk majd (ironikusan nevet mind).

add meg a kép czímét

Hozzászólások

comments powered by Disqus