Közélet és tudomány Gombaszögön!

Szerző: Tamás Ollé

A szórakozás és pihenés mellett az idei táborban is lehetőségetek lesz elmerülni tudományos, közéleti és történelmi témákban. A következőkben olyan előadásokat és programokat választottunk ki nektek, amelyeket semmiképp sem érdemes kihagynotok!

A Tóth Károly sátor már a mai napon két érdekes és izgalmas programmal vár benneteket. Előbb Pozsony és az 1919. év kapcsolatáról Korpás Árpád, a Pozsonyi Kifli alelnöke mesél majd, ezt követően pedig a 21. századi kultúrpolitika címmel hallhatok egy előadást, amelyen a hagyományos népi kultúra szerepe mindennapi életünkben betöltött szerepe kerül terítékre, valamint az állam szerepvállalása, a támogatások fontossága, a határon túli tevékenységek erősítése.

Ha követitek a magyarországi sajtóviszonyok alakulását, vagy épp érdekel benneteket a sajtó világa, akkor ma délután a Ma7 sátorban lesz a helyetek, ahol a Szembenállás a magyarországi sajtóban c. beszélgetésen Huth Gergely és Dévényi István újságírók vitáját hallhatjátok majd. Szerda délelőtt a kétnyelvűségről vitázik majd Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos és Horony Ákos jogász, délután pedig sor kerül a tábor kétség kívül egyik legjobban várt eseményére: Zuzana Čaputová köztársasági elnök látogatására. A látogatás történelmi jelentőségű lesz, hiszen a korábbi évek meghívásai ellenére a legfőbb közjogi méltóság ezidáig nem tette tiszteletét Gombaszögön.

Csütörtökön először Michal Novota politikai elemző beszélget Peter Schutz újságíróval a mögöttünk lévő és előttünk álló szlovákiai választásokról. Utána Szabó Pál fizikus kísérletekkel teli előadását láthatjátok a vákuumról. A délután folyamán a kisebbségi jelképek használata lesz a téma, amelyet az utóbbi hónapokban nagy vihart kavaró himnusztörvény miatt sem érdemes kihagynotok!

Pénteken a Kocsmakertben Demko Attila, a Máglyatűz c. geopolitikai thriller szerzőjének előadását ajánljuk figyelmetekbe, főleg, mert a szerző biztonságpolitikai szakértő, és másfél évtizeden keresztül a Honvédelmi Minisztérium magas beosztású tisztségviselőjeként dolgozott. A Palócok a pályán c. beszélgetésen a felvidéki magyar sportéletről és identitásról lesz majd szó. Talán hihetetlennek tűnhet, de már 10 éve, hogy nincs egységes szlovákiai magyar képviselet. Még mindig fáj? címmel a Híd és az MKP külön útjáról hallhatok majd egy izgalmas beszélgetést.

És mi minden vár még rád pénteken? A rendszerváltás 30. Évfordulójáról beszélgetnek majd a történelmi esemény magyarországi és szlovákiai résztvevői. Megismerheted az oknyomozó újságírók titkos életét, illetve a szlovákiai magyar ifjúsági szervezeteknek Trianontól napjainkig való társadalmi szerepvállalásáról hallhatsz majd egy érdekes előadást. Késő délután pedig a Szomszédaink, a magyarok c. sorozat negyedik részét láthatjátok majd (Szomszédaink: Kárpátalja), amelynek fő témái az ukrán-magyar viszony, az asszimiláció és az elvándorlás lesznek. A vetítés után ráadásul egy beszélgetés is lesz a sorozat alkotójával, Galán Angélával!

Ha még bírni fogjátok (és miért nem bírnátok?), szombaton is lesz miért ellátogatni az egyes előadói sátrakba. Szarka Ádám És mégis lapos a Föld! címmel bolygónk valós alakjáról tart izgalmas előadást, majd Szilágyi Gábor PhD hallgató, drónkutató beszél a drónok világáról. Délután Ablonczy Balázs és Hatos Pál történészek beszélgetnek a trianoni békeszerződésről és annak hatásairól, majd a pozsonyligetfalui mészárlásról tart előadást Dunajszky Géza és Szabó József!

Az előadásokról és programokról bővebben a tábor hivatalos appjából, a gombaszögi Útlevélből, vagy a naponta megjelenő Vadalmából tájékozódhattok!

Hozzászólások

comments powered by Disqus