Čaputová Gombaszögre látogat

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Zuzana Čaputová köztársasági elnök elfogadta a Gombaszögi Nyári Tábor szervezőinek meghívását, az államfő július 17-én egy nyilvános beszélgetésen találkozik a táborozókkal.

Az államfővel Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója beszélget. Az eseménynek a tábor területén belül Tóth Károlyról, a Fórum Kisebbségkutató Intézet néhány éve elhunyt alapító igazgatójáról elnevezett sátor ad otthont. Az államfő a szlovákiai magyarokkal és a kisebbségekkel kapcsolatos kérdésekre is válaszol majd.

A tábor szervezői az elmúlt években már többször meghívták Gombaszögre a hivaltalban lévő szlovák államfőt. Gombaszög a szlovákiai magyar fiatalok legnagyobb fesztiválja és szabadegyeteme, de ennek ellenére a legfőbb közjogi méltóság egészen eddig nem tisztelte meg jelenlétével. A meghívásnak az előző elnök, Andrej Kiska ugyanis egy alkalommal sem tett eleget. Ezért is kiemelkedő fontosságú, hogy a közelmúltban beiktatott köztársasági elnök, Zuzana Čaputová a tábor szervezőinek meghívására most Gombaszögre látogat.

A Gombaszögi Nyári Tábor programjában mindig kiemelt szerepet kapnak a közéleti témájú beszélgetések és előadások. Ez idén sem lesz máshogy. A táborozók közvetlenül találkozhatnak, beszélgethetnek és kérdezhetnek a felvidéki magyar közösség jelenét és jövőjét alakító közszereplőkkel.

A Gombaszögi Nyári Tábor részletes programjáról további információk a rendezvény honlapján, a www.gombaszog.sk oldalon vagy Facebook-oldalán olvashatóak. Kedvezményes jegyek a www.gombaszog.sk/jegyek honlapon válthatóak. Ahogy az elmúlt években, idén is különleges kedvezményt, ingyenes hetijegyet válthat két szlovákiai magyar járás. Ebben az évben, egy előzetes online regisztráció után, a Vágsellyei és a Galántai járás lakói juthatnak ingyenes bérlethez.

kiemelt kép: MTI/EPA/Martin Divisek

Hozzászólások

comments powered by Disqus