Közlemény: Egységben az erő!

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Az utóbbi időben újra felerősödtek a szlovákiai magyar politikum összefogását sürgető hangok. Gombaszög a szlovákiai magyarok legnagyobb ifjúsági rendezvénye és nyilvános társadalmi fóruma is egyben, így kötelességünk, hogy felemeljük szavunkat az egységes politikai képviselet létrehozása érdekében.

Gombaszög évek óta a kapcsolatteremtés fizikai és virtuális helyszíne: a tábor mindig a nyitottság szigete volt, amely nem a politikai vagy társadalmi szekértáborok logikája szerint szerveződött. Népszerűségét is ennek köszönheti: nyitott a vitákra, eleve az ifjúsági összefogás jegyében született, célja pedig egyértelmű: tenni a felvidéki magyar közösség megmaradásáért és fejlődéséért.

Ezen célok mentén partnerségre hívtunk mindenkit a hazai és az anyaországi közéletből egyaránt. Gombaszög nem fejlődhetne a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kiemelt támogatása nélkül, és jó kapcsolatot alakítottunk ki a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumával, Kassa megye szerveivel és más, a területen dolgozó intézményekkel.

add meg a kép czímét

A gombaszögi völgy régészeti feltárásának és műemlékvédelmi törekvéseinek egyik fő anyagi és szakmai támogatója a szlovák kulturális minisztérium volt, amelynek államtitkára, Rigó Konrád (Híd) a napokban látogatta meg a helyszínt. A kutatás eredményeinek és az idei fesztivál előkészületi munkáinak megtekintésén túl, a tábor szervezőivel folytatott beszélgetésen aktuális közéleti kérdések is terítékre kerültek. Egyetértettünk abban, hogy a közéletben egyre hangsúlyosabban megjelenő fiatal nemzedéknek nem az a feladata, hogy továbbörökítse a konfliktusokat.

Gombaszög közösségépítő ereje is azt mutatja, hogy annál sikeresebb tud lenni egy közösség, egy település, egy régió, minél szorosabb az emberi és szakmai kohézió: ha pedig sikeresen akarjuk védeni értékeinket és képviselni érdekeinket, szükségszerű és kívánatos a politikai egység is. A gombaszögi mozgalom, amely nagyon széles generációs alapokon nyugszik, katalizátora tud és akar lenni az egység megteremtésének.

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői

add meg a kép czímét

Hozzászólások

comments powered by Disqus