Sátorból szoba, fellépőből szervező: Szoba chill Gombaszögön

Szerző: Szalay Hajni

Bárki legyél, bárhonnan gyere, a chill sátorból nem tudsz kilógni. Idén Szoba chill néven fut a projekt, amely valószínűleg a leglazább hely lesz egész Gombaszögön. Arról, hogy mi mindent találhattok majd benne az egyhetes tábor alatt, maga a “tulaj”, azaz a Szoba chill főszervezője, Vörös Tibi, alias Infra spoilerezik.

Mióta vagy igazi Gombaszögi arc?

Mikor először beestem Gombaszögre, vendégként, DJ-ként érkeztem, nagyjából 7-8 éve. Akkor még a Gábovics Viliék (výlet) csinálták a Chill sátrat. Azonnal megfogott engem ez a dolog, pedig csak akkor döbbentem rá, hogy ennek van helye itthon. Akkor éreztem először, hogy itt a helyem, és ettől kezdve minden évben kicsivel nagyobb részt vállaltam a szervezésből. Ez egészen odaáig jutott, hogy ez az első év, amikor az egész chill sátornak a szervezése rám lett bízva. Azt hiszem, ez az eddigi legnagyobb próbatétel. Ezért is igyekeztem az egész hetet összetetté és izgalmassá tenni.

Kiknek köszönhetjük a szobát?

A dunaszerdahelyiek eléggé elfoglaltak az NFG miatt, úgyhogy ők csak a zenei rész szervezésében segítenek, ezért az idei projekthez új brigádot kellett verbuválni. A mi csapatunk a komáromi City Reboot, amelynek segítségével pályázni is tudtunk, ezenkívül Magyarics Feri által a Csináldmagad Mozgalom is kiveszi a részét a szervezésből. Huszlion, azaz Huszlicska Áron, és az ő grafikai mozgalma szintén jelen lesz, ők irányítják majd a workshopokat. Érkeznek még dunaszerdahelyiek, komáromiak, budapestiek. A sztaffunk 13 fő, egyelőre, de a legtöbb vendégünk azt mondta, bármilyen sztaffos feladatot szívesen vállal az egész héten, úgyhogy emberhiánytól nem kell tartanunk.

Mi a legnagyobb változás a tavalyi évhez képest?

A tavalyi év egyik legnagyobb baklövésének tartom, hogy a konyhát oda raktuk, ahova, és így a tábortűz nem jöhetett létre, mint azelőtt, úgyhogy idén nagy tábortűzben gondolkodunk. Közben a konyhát is megpróbáljuk kicsit bővíteni, próbálunk majd kétszer annyit főzni, lesz ebéd és vacsora is. Igyekszünk a hetet még színesebbé tenni, mint amilyen volt, már ha ez lehetséges, ezért is örülök, hogy idén nagyob büdzséből tudunk dolgozni. Izgalmasabb lesz zeneileg is, és sok olyan workshop lesz, ami kis lélekműhellyé fogja alakítani a nappalainkat. Előadások, de ökofilmklub is várható, és rengeteg alkotási lehetőség lesz, Huszlion készül sokféle programmal: festés, batikolás, bögrefestés. Lesz üvegfestés is, az egyik esti vizuált a vendégeinkkel fogjuk megfesteni üvegre, DJ Zöld segítségével. A vizuális brigád egyébként az ötszörösére duzzadt, külön örülünk a magyarországi vizuális művész, Organicon részvételének, aki már Európa-szerte fellépett nívósabbnál-nívósabb fesztiválokon. Szerintem ezekből is látszik, hogy minden oldalról próbáltam kicsit többet belepaszírozni. Mindemellett technikában is sokat fejlődtünk, annyit elárulok, hogy az igazi chillsátor feeling is megérkezik idén. Rengeteg támogatást kaptunk, ezért bátran állíthatom, hogy az egész egy nagy baráti összefogás, annak ellenére, hogy pályázatra épült.

A workshopok gyerekbarátok is?

Hogyne, vannak gyerekbarát workshopok is, ez főleg Huszlion asztala, de igen, gyerekekkel is fogunk tudni foglalkozni.

Hogyan fog kinézni egy nap a szobában?

Ebéddel kezdünk, amelyet ökofilmklub és beszélgetés követ. Ezután pedig kettőkör elindul az este hatig tartó alkotói délután, amely alatt fél hangerővel szól majd a zene. Minden fellépő két szettel készül, egy nappali, konszolidáltabbal, hogy ne zavarjuk a többi helyszínt, este pedig jöhet, ami a csövön kifér.

Mi tudható a fellépőkről?

Több mint 30 DJ érkezik, vizuálosból négy lesz, workshoppból és előadásokból pedig minden napra jut egy. A pályázatnak fontos része volt, hogy a cél erősíteni a felvidéki és a magyarországi elektronikus zenében és egyéb stílusban alkotó emberek közötti kapcsolatot. Ezért fellépőink lesznek Pécsről, Budapestről, Székesfehérvárról is, de ezen felül a Dunaszerdahely-Komárom-Párkány vonal az, ami a legerősebb, azt hiszem. A Durcacrew-val is lehet számolni, Ákos a hét második felében játszik majd.

Előadók?

Legnagyobb előadónk idén Laár András lesz, aki buddhista tanításokkal érkezik, és egy kis Besenyő Pista bácsival. Nagy Nelli készül egy előadással az álmokról, hogy hogyan ismerhetjük meg lelkünk legmélyebb bugyrait, és hogyan találhatunk a magunkkal kapcsolatos kérdéseinkre választ az álmokon keresztül. Lesz egy érdekes foglalkozás is, amely egy közös játékká fog alakulni az utolsó nap délutánján - egymás álmait fogjuk eljátszani, és ezáltal kicsit közelebb kerülni hozzájuk, és megérteni a legféltettebb álmainkat, amelyeket talán a hétköznapokban meg sem osztanánk egymással. Bízunk benne, hogy hétvégére mindenki fellazul majd, és tarthatunk majd egy közös szeánszot egymás álmaiban lubickolva. Ezenkívül Szabó Máté is előad a szintetizátorok kialakulásáról, valamint megismétli tavalyi szettjét is, amire nagy volt az érdeklődés. Lesz Out of Babylon előadás is arról, hogyan tudunk kiszakadni a civilizációs kötöttségeinkből. Szó lesz a raszta étkezésről is, sőt, egy magyarországi barátom igazi, autentikus jamaikai ételt fog főzni, de természetesen a teázó rész is megmarad.

Mik a hosszú távú terveid?

Évről évre apróságokkal fokozni az egészet. A legfontosabb, hogy mélyítsük a kapcsolatokat, hogy a Felvidékről egyre több embert elhívjanak nagy magyarországi fesztiválokra, és fordítva ugyanígy. Nagyon szeretnek hozzánk járni, kb. másfélszeres túljelentkezés volt idén, szóval nem azért jön 30 DJ, mert ennyit terveztem, hanem mert ennyit tudunk idén megengedni magunknak. Volt ugyan, akit mi kerestünk meg, de sokan jelentkeztek is. Volt, akit azért kellett visszamondanunk, mert előtérbe kellett helyezni azt, hogy mi illik a koncepcióba. Az a cél, hogy minél több embert meg tudjunk mozgatni, hogy meg tudjuk mutatni, milyen csodálatos hely Gombaszög, mennyire összetartó nép a felvidéki fiatalság és mennyire jó dolgokat tudunk együtt alkotni.

Táboron kívül, hol léphetünk be a “szobába”?

A legnagyobb projekt mindenképpen a gombaszögi, ezért nem is nagyon merem kiadni a kezeim közül. Ha valaki ezen kívül is találkozna velünk, akkor a bázisunkon, a komáromi RÉV-ben teheti ezt meg. Már nyolc éve robog a City Reboot mint elektronikus-zenei csoportosulás, és a nyár kivételével havi szinten zajlanak ott az események. Lényegében, ez az alapja mindennek. Ott annyi szoros kapcsolat alakult ki, hogy egy csomó embert el tudtunk hívni a táborba, akiknek a zenéjét is szeretjük.

Mi töltene el a legnagyobb elégedettséggel?

Szeretném, ha minél többen jönnének közösen alkotni velünk, és ha bátrak lennének. A hétnek szintén van egy sajátos felépítése, a nagyon puha és finom, lassú zenei irányzatokból fogunk lassan átcsúszni a kicsit experimentális, utazós, Szabó Máté-moduláros vonalon a totális őrületet hozó hétvégébe. A harmincadik születésnapom pont szombatra esik, úgyhogy igyekszem jól megtolni majd a hétvégét. Reméljük, hogy a vendégeinknek is sikerül majd teljesen átszellemülniük, és részt vesznek majd az alkotói folyamatokban. Figyeljétek majd a programfüzetet, abban minden benne lesz. Mindenkit nagyon sok szeretettel várunk, aki szereti az elvonulós, chilles, egész héten ott flesselős, alkotós ügyeket. Reméljük, mindenkinek elnyeri majd a tetszését, és egy közös, hétvégére már egy transzba fulladó táncest fog kialakulni, amikor majd elmeredünk az éjszakában, és soha többé nem tér vissza a transzcendentális lényünk a fizikai valónkba.

Hozzászólások

comments powered by Disqus