Megtaláltuk a kassai honvédszobor talapzatát!

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Kassa orsó alakú főterének déli részén, a 14. századi gótikus Szent Mihály-kápolna déli oldalánál, az egykori Vármegyeháza előtti parkban, azon a helyen, ahol ma egy kis szökőkút helyezkedik el, állt tizenkét éven keresztül a kassai Honvédemlékmű. Ezt annak az elsősorban Abaúj vármegyéből és Kassa városából, de a környező megyékből is toborzott Kilencedik Honvédzászlóalj „vörössipkás” honvédeinek a tiszteletére állították, akik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a délvidéki harcokban és az 1849-es tavaszi hadjárat során egyaránt kitüntették magukat. A szobrot, amelynek történetéről később még részletesebben is mesélünk nektek, éppen száz éve, 1919-ben döntötték le a trencséni 74. gyalogezred csehszlovák katonái. A ledöntött szobrot beolvasztották, a helyén maradt talapzatot pedig 1945 után szétverték és elhordták. Köveit épületek alapozásánál használták fel, három darabját pedig a Hernád folyó árterében ásták el. Szerencsére ezek közül az egyik, mintegy féltonnás, faragott, feliratos kődarab hozzávetőleges helyének ismeretét néhányan megőrizték.

add meg a kép czímét

A Henszlmann Imre Történelmi Társaság azóta elhunyt tagja adta tovább az információt Halász Györgynek, a társaság elnökének, még 1994-ben. A helytörténész 25 évig őrizte az információt, míg végül idén tavasszal a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője, Orosz Örs vezetésével néhányan útra nem keltünk és georadaros vizsgálat, valamint pálcás szondázás segítségével meg nem találtuk azt.

add meg a kép czímét

A mintegy 30 cm-es mélységben elhelyezkedő, a szakmában is szenzációs leletnek számító műtárgyat daruval sikerült kiemelni. A süttői mészkőből készült, mintegy 500 kg súlyú, feliratos, faragott darab egykor a szobortalapzat bal, tehát nyugati oldalán volt látható. A tábla a vörössipkás kassai honvédek győztes csatahelyszíneit sorolja fel, akár csak a jobb oldali tábla. Pontos felirata a következő:

VÁCZ, NAGY-SALLÓ, KOMÁROM, BUDAVÁR,

PERED, Ó-SZŐNY, CSÉM-PUSZTA, DUKA-

HÉTKÁPOLNA, FELSŐ-ZSOLCZA, GESZTELY

add meg a kép czímét

A felszínre emelés és megtisztítás után a műtárgyat a Rovás Egyesület által üzemeltetett Magyar Jelenlét Házának főbejáratában helyeztük el. Kassa belvárosának szívében, az Erzsébet utca 42-es szám alatt található intézményben, az eredeti helyétől alig néhány száz méterre a talapzat megtalált része bárki számára megtekinthető. Várunk téged szeretettel június 13-án, ahol 18:00 órai kezdettel megnyílik az előadással egybekötött kiállítás. Az események beszédet mond, illetve előadást tart Haraszti Attila főkonzul, Halász György helytörténész, és csapatunk oszlopos tagja, Orosz Örs. A kiállításon eredeti dokumentumok és képek is láthatóak lesznek a kassai múlt e szimbolikus darabjának történetéről.

Hozzászólások

comments powered by Disqus