Azt hittétek, ennyi volt? Még több muzsika Gombaszögön!

Szerző: Bea Szarka

Korábbi bejegyzéseinkben már megismerkedhettetek a gombaszögi fellépők egy részével, de rajtuk kívül még sokan mások is velünk tartanak idén nyáron. Itt az idő, hogy véglegesen lerántsuk a leplet az idei könnyűzenei felhozatalról!

Az Intim Torna Illegál 2010-es megalakulása óta fesztiválok és klubkoncertek legenergikusabb rockzenekara. A formáció tavalyi albuma, az Élni jöttünk a 2017-es Köszönöm szépen EP dalait is tartalmazza. A Minden kedden című daluk még a decemberben mozivászonra került B.Ú.É.K. című filmben is felcsendült, amelyhez készítettek egy, a vígjátékhoz fűződő videoklipet is.

A kétezres évek elején Kardos Horváth János és Fűrész Gábor Tatabányáról töltötték fel az internetre a Majdnem Kína című lemezüket. A Pál Utcai Fiúk (PUF) honlapjára is belinkelték alkotásukat, így hamarosan a magyar underground széles területén vált ismertté a Kaukázus név. 2008-ban önálló hangot találtak dalaiknak. A Tartós békében rendíthetetlenül hívő Kaukázus az Agyhalálból bekapcsolódik az Élettérbe, és ugyan nem utazik Angliába, de a gellérthegyi luxuslakásból Lifttel surran ki Lángosért, a piacara, aztán Celebekkel áll sorba a Pingvinek Szexuális életének feljavítására létrehozott alapítvány toborzóján, amit a Rendőrségnek persze, elfelejtettek bejelenteni...

Az Estendøn 2015 őszén alakult Farnadon. A tagok különböző zenei világát és stílusát egyesítve olyan összhatást hallhatunk, amit nem igazán lehet egyetlen műfajjal jellemezni. Zenéjükben megjelennek a népi motívumok, a funk, ahogy az egészen rockos gitárszólók is. 2017-ben jelent meg első stúdiófelvételük, amely a Jahusszancs nevet viseli. Az biztos, hogy nem egy hétköznapi zenekarról beszélünk. Az együttes a felvidéki fiatalság megtestesítője, életének méltó színfoltja.

A Trapéz zenekar 41 éve alakult meg. A zenekar a mai napig minden koncertet úgy él meg, mintha az első lenne: minden fellépésbe 120%-ot adnak bele. A beat-rock együttes minden korosztályt meg tud szólítani, így az is garantált, hogy a táborozók aznap éjjel a dalaikat dúdolva fognak álomra szenderülni.

A Transnomad tagjai több formációból verbuválódtak össze, így együtt találtak rá a trance egy sajátos megközelítésére. Az ősi magyar törzseknél a regős énekkel léptek át a túlvilágba, a “gombaszögi törzs” tagjai pedig a Transnomad koncertjén gyűlhetnek össze és merülhetnek el a spiritualitásban. Amit tenned kell: légy ott, és engedd szabadjára a benned élő törzstagot!

Az Abigél egy viszonylag ,,friss” együttes, a rock trió 2018-ban alakult. Zenéjüket főleg a 90-es évek grunge és punk attitűdje jellemzi. A budapesti formáció megalakulása óta két kislemezt is megjelentetett. Bár még fiatal a zenekar, már rengeteg fellépést tudhatnak maguk mögött - ezek száma pedig az idei gombaszögi bulival még tovább növekszik.

A The Butchers 2011 decemberében alakult Somorján. Kezdetben átvett blues számokat játszottak, majd később saját dalok írásával is megpróbálkoztak. Több féle felállásban is szerepeltek már az évek alatt, jelenleg Hushegyi András, Hushegyi János, Bartha Tamás és Mucha Attila alkotják a zenekart. Igen, ő az a Mucha úr, aki Gombaszög sörét, a Foltos Szalamandrát főzi. A zenekarnak eddig két albuma jelent meg, a Train to freedom és a The Butchers, de a rajongók izgatottan várják a már készülő harmadikat is!

Noémo, vagyis Takács Noémi az úgynevezett ,,levendula-pop” képviselője. Dalaiban az életet és a természetet, a harmóniát közvetíti. A Szabad Színházzal való együttműködésének köszönhetően született meg a Levegőt! című szerzeménye, amellyel a Dal válogatóján is részt vett. Nemrég jelent meg Nem értem még három dalt tartalmazó EP-je, ennek címadó dalához készít videoklipet a közeljövőben. Noémiék azt találták ki, hogy rajongóik életének fontos pillanataiból, boldogságszeleteiből ollózzák össze az élet sokszínűségéről szóló szerzemény videoklipjét. Hát nem király?

Nemrég jelent meg az idén tízéves Arizóna harmadik nagylemeze, amely az X év címet viseli. A zenekar tartalmas tíz évet tudhat maga mögött: megnyerték a Harmónia-díjat, több mint egy tucat videoklipet készítettek, koncerteztek idehaza és külföldön, valamint számos más elismerést is begyűjtöttek.

Az EndOrFin 2012-ben alakult, azóta pedig a folyamatos változás jellemzi. Bár a tagok gyakran cserélődtek, jelenleg egy stabil formációval járják a fesztiválokat. A zenekart minden évben a rimaszombati Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Versenyre való felkészülés motiválta. Az EndORFin az elmúlt években rendszeresen koncertezett, de a mai napig szívesen járnak vissza Rimaszombatba egy kis nosztalgikus örömzenére.

A Renton and the Error Jam nevű formáció 2011-ben alakult Somorján. Zenéjük több stílust foglal magába, leginkább pszichedélia, grunge, punk, rock és a blues sajátos és izgalmas elegyének eredménye, amelyet maguk pusztán „error music“-ként aposztrofálnak. A REM Phase az együttes első lemeze. Ez egy valódi koncepcióalbum, amely egy nap eseménysorát mutatja be, miközben a főhős (Renton) jelentős jellemfejlődésen megy keresztül. Eléggé izgalmasan hangzik!

A Flashjet egy 2013-ban alakult alter-under-punk-rocknroll együttes. Eleinte különböző zenekarok dalait dolgozták fel, például a Rolling Stones, a Quimby valamint a Kispál és a Borz számait. Jelenleg 10 saját szerzemény van a tarsolyukban, amelyekből már négyet stúdióba is vittek.

Az Armida 2017. októberében alakult, Csallóközcsütörtök községben. Tagjai: Fodor Péter (ének, basszusgitár), Csivre Mátyás (dobok), Untermayer Ferenc (gitár) és Zöld Bálint (gitár). Stílusuk a kemény rock és a metál köré épül, mindzet pedig dallamos elemekkel szövik át. A zenekar jelenleg első nagylemeze kiadásán dolgozik, amely június végén jelenik meg. A srácok pedig két videoklip leforgatásával is készülnek.

A Loyal zenekar egy ízig-vérig kárpát-medencei blues-rock banda. 2012 nyarán egy üzletemberekből álló rockot játszó együttes inspirálta őket arra, hogy belevágjanak a közös zenélésbe. Megadja Gábor gitáron játszik, Demeter Szilárd basszusgitáron, a dobok mögött Fekecs Ákos ül, 2016-ban pedig csatlakozott az X-Faktor második szériájában feltűnő Baricz Gergő, aki a mikrofon mögé állt, így teljes lett a csapat. A Loyal többször is játszott az Anna and the Barbies előzenekaraként, Gombaszögön viszont saját maguk, saját magukért és csakis nektek zenélnek majd.

A három könnyűzenei színpadon kívül a komolyzenei Korona sátorban, a népzenei Folkszögletben, és az alternatív és underground Szoba chillben bulizhatnak a táborozók. Az ö programjaikról folyamatosan tájékoztatunk titeket!

Hozzászólások

comments powered by Disqus