Kincs az a völgy, avagy ezt rejti a pálosok földje

Szerző: Bilás Zsuzsanna

Tisztán emlékszem rá, amikor 2016 áprilisában először láttam meg a gombaszögi völgyet mint a tábor újdonsült helyszínét. Az első látásra nyilvánvaló volt, hogy tennivaló bőven akad, és abban is biztos voltam, hogy rengeteg lehetőséget rejt a völgy. Izgatottan láttunk hozzá a feladatokhoz, de talán egy kicsit kevésbé lettünk volna feszültek a munka mennyiségének láttán, ha már akkor tudjuk, hogy az isteni áldás csak arra várt, hogy belevágjunk a melóba.

add meg a kép czímét

Alig néhány perc sétára a fesztivál epicentrumától található a Bebek-kemping, a valamikori gombaszögi pálos monostor helyszíne. Tavaly előbukkant a föld alól egy freskótöredék, amelyen Krisztus áldást osztó keze látható, a pálosok földje pedig azóta is ömleszti magából a kézzelfogható történelmi emlékeket. Mutatom, mit sikerült előkaparásznunk eddig!

Hétszögletű kerekerdő helyett nyolcszögletű temetőkápolna

Egyelőre folynak a viták arról, ki lepődött meg a legjobban, amikor az ásatást megelőző georadaros felvétel alapján egy 16. századi ágyútoronynak hitt bástyáról kiderült, hogy valójában egy jóval korábbi, középkori nyolcszögletű temetőkápolna. Mindez nem csak azért menő, mert igazából találtunk egy csőr nélküli verébfejet, hanem azért is, mert a nyolcszögletű alaprajz meglehetősen ritka jelenség - alig akad mása a Kárpát-medencében.

Rotunda-alap

A georadaros felvételen egyébként az egész kolostor romjai kirajzolódtak és kiderült, hol található az egykori kolostor kerengője, udvara és kútja.

add meg a kép czímét

Kályhacsempék

A régészeti munkálatokat végző szakértők és önkéntesek először egy 1500 körül működő, Észak-Magyarországon elterjedt műhelykör címeres kályhacsempéjére bukkantak, majd felszínre kerültek további csempedarabok is, amelyek Szent László királyt, Imre herceget, Szent Pált vagy a bányászok védőszentjeit, Borbálát és Katalint ábrázolják. Azon túl, hogy félévezredes emlékekről van szó, a Gombaszögön talált kályhacsempék a kör eddig ismert legkeletibb darabjai. Bízunk benne, hogy a helyi Andrássy kúriában egyszer sikerül megépítenünk ennek a XVI. századi kályhának a másolatát.

add meg a kép czímét

Hamis pénz, ágyúgolyó, aknavető gránátok

Az ásatáson sikerült feltárni a pálos kolostor udvarának egyik középkori bejáratát is, amelynek környékén a koraújkori pénzérmék is felszínre kerültek – feltehetően a Bebek család hagyta hátra a ma már komoly értéket képviselő hamis érméket. A 15. századból gyertyatartó, a 15-16. század tájékáról ágyúgolyó, de a romoktól alig pár méterre négy második világháborús aknavető gránát is napvilágra került a laikus és szakavatott régészek munkájának köszönhetően.

add meg a kép czímét

Akiknek a legnagyobb köszönet jár

A három héten át tartó ásatás szakmai felügyeletét a Kassai Műszaki Egyetem biztosította Peter Tajkov régész vezetésével, valamint Balogh Árpád régésztechnikus felügyelete mellett. A tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is jelen volt Mordovin Maxim régész, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem docense, aki az ELTE, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Miskolci Egyetem nagy számban résztvevő régészhallgatóit koordinálta. Emellett hatalmas köszönetet szeretnénk mondani annak a két személynek, aki magánadománnyal járult hozzá a projekthez.

add meg a kép czímét

Hogyan tovább?

A tavaszi ásatás szakmai értékeléssel zárult, amelyen részt vett többek között Marcela Ďurišová, a kassai Kerületi Műemlékvédelmi Hivatal régésze is, aki dícséretesnek tartja a történelem-népszerűsítő munkát, és pozitívan értékeli, hogy az ásatásnak köszönhetően eddig feltérképezetlen emlékeket ismerhet meg a nagyközönség. Bár az ásatás jelenlegi szakasza lezárult, szeretnénk minél hamarabb folytatni. Ennek érdekében már több pályázatot is benyújtottunk, az idén viszont eddig még semmiféle anyagi támogatást nem kaptunk a fent már említetten kívül. A munkát ősszel folytatjuk a Bebek-kempingben. Amenyiben találunk megfelelő pénzügyi forrásokat, a jövőben szeretnénk felújítani a kövelben lévő 18. századi kúriát, amelyet múzeumként üzemeltetnénk és a feltárt leletekből készítenénk kiállítást.

add meg a kép czímét

Gyere, nézd meg a saját szemeddel! Bízom benne, hogy a naptáradba már réges-rég bevésted a dátumot: július 15-21. Ha túlságosan zsong már a fejed a rengeteg impulzustól, nincs más hátra, tájékozódj az Útlevélből, hogy pontosan melyik nap, hány órától vehetsz részt régészhallgatók vezette túra keretében a monostor romjainak felfedezésében. A lehetőséget biztosítjuk, neked csak a kíváncsiságodat kell magaddal hoznod. Na, meg persze a fesztivál bérleted. Ha még nem váltottad ki, kattints a Jegyek menüpontra, és vesd bele magad a nyárba.

Hozzászólások

comments powered by Disqus