Felvidéki irodalmi kerekasztal

Szerző: Mucha Dorka

A Márai Sándor Író Kör első programjaként kerekasztal-beszélgetést hívott össze a szlovákiai magyar irodalom helyzetéről, lehetőségeiről és jövőjéről. Ugyan a B-612 sátor a délutáni órákban inkább hasonlít egy szaunára, mégis megtelt.

Szászi Zoltán, mindannyiunk mentora ugyan tagja a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SzMÍT), ám nem ért egyet annak működésével. Kiemelte, hogy vannak nagyon hasznos, fontos megmozdulásai a szervezetnek, többek között a díjak, amelyekkel motiválják a szcénát, illetve a Textúra tábort, amely végül is egy lépés az utánpótlás kinevelésére. Ugyanakkor, sok az olyan program, amely nem vonz be embereket, és már csak azért léteznek, mert egyszerűbb minden évben megszervezni, mint magyarázkodni, ha megszűnne.

Mizser Attila az Irodalmi Szemlét képviselte, amely idén ünnepli 60. évfolyamát. A nemrég megújult folyóirat ismét valami különlegessel készül előrukkolni. Eddig is fontosnak tartották, hogy támogassák a pályakezdő írókat, de most új szintet ugorva egy mentortábort szeretnének szervezni. Attila elmondta, hogy merőben eltérően gondolkodik a szlovákiai magyar irodalom jövőjéről.

Czinki Ferenc a Szépírók Társaságának elnökségi tagjaként a magyarországi és szlovákiai magyar írószervezetek közötti kapcsolatról, illetve annak hiányáról beszélt. Pozsonyban töltötte V4-es ösztöndíját, de ez alatt az idő alatt nem nagyon találkozott a szlovákiai magyar irodalommal – vagyis nem volt ilyen felvidéki irodalmi program a fővárosban. A József Attila Kör programszervezőjeként korábban is szlovák írószervezetekkel dolgozott együtt. A SzMÍT-tel ritkán vették fel a kapcsolatot, és úgy vette észre, erre igény sem volt igazán.

Laboda Róbert szerint sem működik jól a SzMÍT. Robi éppen egy olyan generációhoz tartozik, amely már nem is igényli, hogy az írószervezethez tartozzon, és elavultnak tartja nemcsak a működését, hanem azt a fajta kánonképző vágyat, amelyet a szervezet próbál megvalósítani.

Mindannyian egyetértettek azzal, hogy a vezető szlovákiai írószervezet megújulásra szorul, de ez csak belülről történhet. Amennyiben ez a folyamat nem kezdődik el idén, lehetségesnek tartják azt is, hogy kilépjenek a szervezetből. Alternatívaként az Irodalmi Szemle, a SlamPoetry Felvidék és a Márai Sándor Író Kör rendezvényeit ajánlották a jelenlévőknek. A legnagyobb pozitívuma a mai beszélgetésnek az a pár baráti kézfogás volt, amelyek mellett elhangzott a „dolgozzunk együtt mostantól”.

Hozzászólások

comments powered by Disqus