Kuciak A-tól Z-ig

Szerző: Szalay Hajni

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása megrázta az egész országot. Az azt követő tüntetéshullámon több ezren vettek részt országszerte. Nemtől és nemzetiségtől függetlenül követelték az eset mihamarabbi kivizsgálását és a tisztességes parlament megalakulását. Tegnap a Tóth Károly előadói sátorba érkezett a tüntetéseket szervező Tisztességes Szlovákiáért mozgalom két aktivistája, akikkel Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója beszélgetett. Ábécé sorrendbe szedtem, hogy mi történt azóta, hogy idén februárban holtan találták az újságírót és menyasszonyát, hogy mit ért el eddig a mozgalom, és hogy milyen tervei vannak a jövőre nézve.

Alapkövetelések

A Tisztességes Szlovákiáért mozgalom aktivistái, valamint az utcára vonuló tüntetők két alapkövetelést fogalmaztak meg: megbízható, valóban az országot szolgáló kormányt és a Kuciak-gyilkosság független kivizsgálását követelték. Az aktivisták is tisztában vannak azzal, hogy céljukat még nem érték el, ezért munkájukat folytatják, miközben végig eredeti elképzeléseiket tartják szem előtt.

Bugár Béla

A MOST-HÍD elnökén volt az ország szeme, amikor bejelentette, hogy amennyiben nem lesznek előrehozott választások, úgy kilépnek a koalícióból. A párt Országos Tanácsának döntése után azonban legtöbbünknek elment a kedve a bizakodástól: a parlament is maradt, és előrehozott választások se lettek.

Egy

Ennyi millió eurót dobott ki az asztalra az egykori miniszterelnök, Robert Fico, mikor megtartotta a gyilkossággal kapcsolatos első sajtótájékoztatóját. A pénzt annak kínálta fel, aki segít az elkövető kézre kerítésében. Akármi is volt a célja, a közvélemény felháborodott, és inkább találta undotítónak a gesztust, semmint nemesnek.

Holcová

Ján Kuciak munkatársa, a cseh, szintén oknyomozó újságíró, Pavla Holcová azután került a figyelem középpontjába, miután nyilvánosság elé tárta, hogy nem sokkal Kuciak halála előtt még beszélt az újságíróval, aki beszámolt neki legutóbbi eredményeiről. Utolsó közös témájuk egy smeres politikus olasz kapcsolatai voltak. Holcová is hangsúlyozta, hogy milyen fontos befejezni kollégája munkáját, ennek bizonyítéka az All for Jan nevű nemzetközi újságírócsoport is, akik azt a célt tűzték ki, hogy folytatják Kuciak megkezdett munkáját. Holcováról azonban akkor is olvashattunk, mikor a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség elkobozta mobiltelefonját hogy abból tudjon meg részleteket a Kuciakkal való közös munkájáról. A Főügyészség ugyan elismerte, hogy nem kellett volna lefoglalni a telefont, Holcová azonban nyilatkozatában kétségeinek adott hangot a szlovák rendőrséggel kapcsolatban.

Karolina és Katarina

A tegnapi beszélgetésen Mózes Szabolcs vendége Karolina Farská és Katarína Hozlárová aktivista volt. A lányok megérdemlik, hogy külön kiemeljük őket, hiszen tevékenységük példaértékű, és mindenki számára inspirálónak kellene, hogy legyen: diákként nemcsak szabadidejüket áldozták fel a magasztosabb célért, de néha még a sulinál is előrébb kerültek.

Láskou za slusné Slovensko

A tüntetések gyakoriáságát követően az országot ellepték a kitűzők. Az #allforjan mellett egyre többünk hátizsákján bukkantak fel a Tisztességes Szlovákia mozgalom kitűzői. Az igazán szívmelengető azonban az, hogy a szlovák feliratok mellett vannak már magyar nyelvű jelvények is, amelyek ugyanazt hirdetik: Tisztességes Szlovákiát akarunk.

[#niejenámtojedno] [#nemmindegy]

Ilyenkor nem lehet hallgatni. Ez inspirálta a pozsonyi Zeneművészeti Főiskola (VŠMU) diákjait, hogy útjára indítsák a #niejenámtojedno (#nekünknemmindegy) elnevezésű kezdeményezésüket, amihez egyre több egyetem diákjai csatlakoztak országszerte. A csendesen demonstráló fiatalok mindenképp hosszú távon gondolkodnak, hogy tevékenységükkel kirántsák a többi diákot is a letargiából.

Robert Fico

Ha valaki fél évvel ezelőtt azt mondja, hogy Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter távozik pozíciójából, mindenki csak nevetett volna. És most mégis. Erre Farská is külön kitért, és egyértelműen sikerként könyvelte el a történteket. Bár az eredeti elképzeléseik még nem valósultak meg, türelmesek: tisztában vannak azzal, hogy ez egy hosszú folyamat, és hogy a változást nem egyik napról a másikra fogják elérni.

Támogatók

A mozgalom sikere nem csak a tüntetések szervezőinek köszönhető. Az aktivistáknak minden megmozdulásukra sikerült olyan elismert személyeket meghívniuk, akik a széles tömegek szimpátiáját is elnyerték. A támogatókról beszélve azonban a legnagyobb köszönet azoknak az átlagembereknek jár, akik péntekenként megjelentek a tereken, és hangot adtak nemtetszésüknek.

Újságírás

Az esetet követően az egész újságíró-szakma megmozdult. Mind a hazai, mind a külföldi újságírók elítélték a történteket, és követelték a tettesek minél hamarabbi elfogását. A közvélemény figyelme fokozatosan az oknyomozás felé fordult, állandó téma lett a sajtószabadság és cenzúra kérdése, és hogy létezik, létezhet-e független hazai sajtó.

Választások 2018

A Tisztességes Szlovákiáért nem mindennapi módon kapcsolódik be az őszi önkormányzati választásokba. Nemrég hozták nyilvánosságra, hogy melyik megyében melyik polgármesterjelöltet fogják támogatni. A mozgalom kizárólag függetlenként induló jelölteket támogat, és olyanokat, akik elfogadják a Tisztességes szlovákiai városok és falvak elnevezésű víziót. Megválasztásuk esetén pedig kéthavonta kilencvenperces találkozót kell szervezniük a polgárokkal, ha azt akarják, hogy a mozgalom továbbra is mögöttük álljon. Az aktivisták így akarják elérni, hogy az emberek ne ódzkodjanak a politikától, és hogy belássák, a változásokat mi magunknak kell elkezdenünk.

Zene

Szlovákia legnagyobb zenei fesztiválja, a Pohoda sem feledkezett meg a történtekről. A Szlovák kamarazenekar több mint száztagú kórussal nyitotta meg a fesztivált. A koncertet a meggyilkolt párnak ajánlották, ahol Kuciak kedvenc zeneszerzőitől is játszottak szerzeményeket.

Hozzászólások

comments powered by Disqus