NomádVerebek, figyelem! Jurtafalu és hucul lovak Gombaszögön!

Szerző: Czáboczky Szabolcs

Kedves gombaszögi veréb!

Tudom jól, hogy a magasztos Turul, őseink szent madara, a kerecsensólyom láttán azt emlegeted magadban: ó, milyen szép tollazata van, milyen kecses. Idén a gombaszögi nyár elhozza neked a magyar honfoglalók make up-ját, amivel seperc alatt turulmadárnak érezheted magad.

A Történelmi Regényírók Társasága a Jurtafaluban egész héten, délelőtt 10-től délután 6 óráig különböző témákban, más-más előadókkal várja Gombaszög lakóit, hogy okosodjunk, művelődjünk, nehogy odafenn őseink szégyenkezzenek felettünk vagy ironikusan kuncogjanak bozontos bajszuk alatt.

Kedden Kanalas Éva néprajzkutató, népdalénekes szertűz keretén belül sámánként fog áldást kérni a táborra, miránk és mindarra, ami Gombaszögön történni fog. Ha esetleg felmerültek benned olyan kérdések, hogy vajon ősi sámánjaink mit szedtek régen a szellemekkel való kommunikációhoz, vagy mennyi alapja van annak, hogy két fazon egy szarvast üldözve találta meg a hazáját, akkor neki felteheted ezeket a kérdéseket, mivel egész csütörtökig velünk együtt fogja szívni a gömöri levegőt a gombaszögi völgyben.

Csütörtökön Cselenyák Imre, művésznevén Jean-Pierre Montcassen ad elő azon ókori civilizációkról, akik az emberiség antik értékeit őrzik vagy őrizték. Kapa Mátyás és Soós Tibor pedig két turnusban a több száz éves Római Birodalom történetéről fognak nekünk beszélni.

A pénteki napon pont az előbb is említett, szarvasüldöző két fazon apukájáról, Nimródról lesz szó Marton Veronika professzorasszony előadásában, délután két órakor. A következő napon ugyanebben az időben várja az érdeklődőket Obrusánszky Borbála, orientalista, történész, hogy a rengeteg elméletben eltévedő embert helyreigazítsa népünk eredetét illetően.

De tényleg! Pénteken mindenki jöjjön a Jurtafaluba, aki kiskorában fakardot forgatott és vödör volt a sisakja, mert Trux Béla Jeruzsálem hódítóit, a templomos lovagokat hozza el nekünk szavakba. Őt fogja követni Bónizs Róbert, akinek témája az egyik legnagyobb királyunk, Anjou Nagy Lajos, Toldi Miklós és a pálos rend lesz. Utóbbi nem hiába, hiszen verébtársaid is az újonnan feltárt pálos monostor falai alá fognak repülni. Vajon te is csatlakozol hozzájuk? Nem beszélve arról, hogy a tábor minden napján lovas túrát szervez a szőlősardói Hucul Lovasudvar a kolostorhoz, és arról is beszámolnak, hogy ki volt és miért volt menő Bebek György. A délutáni órákban Gáspár Ferenc és Bányai D. Ilona Mátyásról, az igazságosról, illetve a végvári vitézek legnagyobb rémálmáról, a török veszedelemről fognak okítani minket.

Szombaton a kalandorok és portyázók koránál folytatja Gáspár Ferenc és Kapa Mátyás. Utóbbi előadónk speciális előadása Jurisics Miklós vitézségéről, Kőszeg ostromáról fog szólni. Gál Vilmossal próbáljátok tartani a lépést, lehet, hogy nem lesz egyszerű, mert ő századok között ugrál majd, hisz Báthory Istvántól indul el, Budapest 1919-es román megszállásánál folytatja és a II. világháború lengyel menekültjeivel végzi. A napot Cselenyák Imre és Izolde Johanssen fogja zárni, akik az egzotikus Kelet tájait illetve a II. világháború korabeli haditengerészetet fogják bemutatni nekünk.

Ugye, kedves verebünk, írásom elején még azt mondtam, hogy akár kerecsensólyom is válhat belőled – nos, lehet, hogy kissé túloztam. Sólyom talán nem, de NomádVeréb még simán lehetsz!

Ez mind szép és jó, de igazi NomádVeréb nem lehetsz a magyarság ősi fegyverének kipróbálása nélkül. Ezért egész héten íjászbemutatók és íjászati lehetőségre kerítünk sort a cseppkőbarlang sétánya fölötti pályán, ahol a Szádvári Ordas Íjászok és a Vígtelki Amazonok fognak kezelésbe venni, hogy a célpontot úgy találd el, mint őseink Pozsonynál az ellenséget.

Hozzászólások

comments powered by Disqus