Ha van cél, vezet oda út is!

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Az írás szerzője Urbán Péter, a TANDEM aktivistája.

Tudtad, hogy a munkáltatók által manapság hirdetett munkakörök 90%-a 15 éve még nem is létezett? Ebben a rohamléptekkel változó munkaerő-piaci környezetben egyre nehezebb megtalálni az örömöt jelentő utat a munka világában. És egyre nehezebb döntést hozni, hogy hova menjek továbbtanulni, vagy milyen szakmát válasszak. Nem véletlenül szentel kiemelt figyelmet idén is a TANDEM csapata a pályaorientációnak.

Szűcs István: „Szabadulószoba a munkaerőpiacra“ Szűcs István több mint 10 éve foglalkozik pályaorientációval: középiskolásoktól egyetemistákon át hátrányos helyzetű álláskeresőkig sokféle célcsoportnak tart egyéni és csoportos tanácsadást, magyarországi állásbörzék állandó előadója, a céges világban pedig a HR-munkatársaknak tart továbbképzéseket és egyéni konzultációkat.

A Labirintus udvarban szerdán „Szabadulószoba a munkaerőpiacra” címmel tart előadást az álláskeresés buktatóiról és hatékony „trükkjeiről”. Pénteken két interaktív műhelymunkára várja a táborlakókat. Az első workshop keretében középiskolásoknak és egyetemistáknak ad ötleteket és mutat módszereket, hogyan hozhatnak felelős döntést a pályaválasztással kapcsolatban, úgy, hogy utána ne bánják meg a választást.

szucs

A másik pénteki workshop azoknak szól, akik már befejezték az egyetemet, de még mindig nem tudják, mit is szeretnének csinálni. Velük először azt fogjuk megnézni, hogy a végzettségük alapján milyen munkakörök betöltésére alkalmasak, majd második lépésben megismerkedhetnek a legeredményesebb álláskeresési stratégiákkal.

Vállalkozz okosan! Az álláskeresés rögös útját úgy is el lehet kerülni, ha saját vállalkozást indítunk. Mit jelent magyarként vállalkozni Szlovákiában? Mit jelent egyáltalán vállalkozni? Fontos-e a nyelvi- és nemzetiségi hovatartozás a piacon? Ezekről és hasonló kérdésekről faggatunk szombaton négy szlovákiai magyar vállalkozót. Barthalos Hlavácsek Réka és Melecski Júlia azArtis Centrum társalapítói, ők Párkányban és Komáromban foglalkoznak gyerekek és fiatalok képességfejlesztésével, rehabilitációjával és tehetséggondozásukkal. Marcinkó Adrián online marketinggel és arculattervezéssel foglalkozik, tavaly ő lett az év vállalkozója a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége által megrendezett versenyen. Szabó László pedig fogászati rendelőt múködtet Kassa belvárosában és Királyhelmecen.

Szatyorbolt: a misszióorientált vállalkozás Végiggondoltad már, hogy az élelem, ami a mindennapi energiádat adja a munkához, gondolkodáshoz, játékhoz, honnan érkezik a konyhádba? Milyen folyamatokon megy keresztül, kik veszik kézbe? Minden lépésnek környezeti és társadalmi hatása van, ismerjük ezeket? A Szatyor Egyesület kezdeményezése ezen kérdések mentén indult el, mert fontos volt számukra, hogy megbízható forrásból, kétkezi, dolgos emberek kezéből kikerült élelmet vegyenek. Egyre több ember csatlakozott hozzájuk, akiknek ugyanúgy fontosak voltak ezek az értékek. A közösség alakít minket, mi alakítjuk a közösséget. Ennek a történeről beszélgetünk csütörtök délután Kármán Erával, a Szatyor Egyesület alapítójával.

szatyor

A Szatyor Egyesület missziója, hogy népszerűsítse a környezettudatos gondolkodást. Ezért amellett, hogy civil szervezetként az ökobarát szemléletformálással foglalkozik, egy boltot is üzemeltetnek, ahol helyi, szezonális, kíméletes módon termelt finomságokat lehet kapni. Mindezt Budapest szívében.

Hozzászólások

comments powered by Disqus