VándorLáss: A Szaharától Izlandig – Külső és belső utazások a Labirintus Udvarban

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Az írásért köszönet a TANDEM szervezőcsapatának!

Idén is állandó vendége lesz a Labirintus Udvarnak Kovács (Kovi) Zoltán, a VándorLáss alapítója, aki világjáró barátai segítségével minden este egy-egy csodás helyre kalauzol el minket. Azt a táborozót, aki pedig egy kis belső utazásra is nyitott, Kovi szeretettel várja a Walden-napokról szóló workshopján is!

Kedd: Nomádolás a Szaharában „Néhány éve rendszeres látogatója lettem a marokkói–algériai határ közelében Földünk legnagyobb kiterjedésű sivatagának, a Szaharának. Mindössze röpke bepillantásra van lehetőségünk, de 5-6 sivatagi „nomádolás” élmény- és képanyagából merítve igyekszem továbbadni, elmesélni a „semmi” közepén átélt táborozások, étkezések, kenyérsütések, nagy-nagy beszélgetések és még nagyobb hallgatások élményeit. Marrakesh forgataga, a Magas Atlasz havas csúcsai, a sivatag nappali forrósága és didergős hajnalai, a piacok, a festői homokdűnék, a „kasbahok” és a világ végén élők mosolygós derűje is témánk lesz” Aki mesél: Kovács (Kovi) Zoltán.

Szerda: Izland, a Tűz és a Jég Földje „Izland Európa egyik utolsó vadonjaként nagyszerű terepeket kínál a természetben vándorlásra. Lenyűgöző tájait elsősorban az aktív vulkanizmus és a különböző halmazállapotú víz formálja. Gleccserek és jégsapkák, tűzhányók, kráterek és forró kigőzölgések, gejzírek, fekete homokos tengerpartok, és zord sziklaszirtek, puha mohaszőnyeg, megszilárdult lávamezők, vízesések, mély szurdokok és az éjszakai égen táncoló-hullámzó sarki fény csodája mind-mind elképesztően hatnak az ide utazóra." Aki mesél róla: Kisida András, akit földrajztanárként mindig is nagyon érdekelt Izland, aztán elment körbekalandozni, s még jobban beleszeretett. Most már saját maga szervez utazásokat különböző módon összeverbuválódott csoportoknak a szigetre.

Csütörtök: Hova megy világgá egy magyar lány? Female Yeti 2015-ben döntötte el, hogy világgá megy egy hátitáskával. Mindössze egy egyirányú jegye volt Katmanduba. Itt 3 hónapot töltött, sokat túrázott és tanított. Ezt követően véletlenszerűen utazgatott a világban, így járta be Ázsia dél-keleti részét, valamint az USA észak-keleti részét is. Innen a legolcsóbb repjegy Limába szólt, így elrepült Peruba, túrázott az Andokban, majd végig nomádkodta Patagóniát. Leutazott teljesen Ushuaiaig, ami Dél-Amerika legdélebbi települése. Itt megpróbált stoppolni egy Antarktiszra tartó hajóra. Az utazás több mint másfél évig tartott, és Female Yeti azóta sem pihent sokat. Nagy szerencsénk, hogy jó időben lefoglaltuk, így itt lehet velünk Gombaszögön.

Péntek: Hátizsákkal a Fülöp-szigeteken „Fülöp-szigetek. 7017 sziget. Három hét alatt hármat jártunk be. Ezzel a tempóval 135 évig tartana meglátogatni mindet, egy élet is kevés hozzá. Éppen ezért nagyon tisztában kell lennie az utazónak, mire kíváncsi igazán. Minket a természet kincsei és a helyiek kultúrája, a katolicizmus és a természeti vallások, hagyományok, szokások békés egyvelege érdekelt. A nagyvárosokat és a turisták által felkapott helyeket kerültük, kisebb településeket látogattunk, és olyan nevezetességeket, ahova hosszú és fáradságos út vezet, így kevesen veszik hozzá az erőt és a bátorságot. Kerültük a klímás turistabuszokat, a helyiekkel együtt utaztunk lepukkant és sokszorosan túlterhelt járgányokon, azoknak is sokszor a tetején vagy ahol épp hely volt, de a legtöbbet hátizsákosan gyalogoltunk, gyönyörködtünk a tájban és élveztük a helyiek vendégszeretetét. A három hét alatt közel 600 kilométert tettünk meg, jobbára gyalog.” Akik mesélnek: Árvai Ági és Mátis Iván.

vandorlass

WaldenNapok – utazás a belső világunkba Kovács Zoltán nemcsak a világ különböző pontjaira szervez túrákat, hanem belső, önismereti útra is lehetőséget kínál. A Walden Napok. az elcsendesülésről, a beszélgetésről, a meditációban való bevezetésről, a Chikung gyakorlatokról és a természetben való barangolásokról szólnak. „Az első naptól kezdve egy olyan mozaik kirakásával foglalkozunk a Walden Napokon, amely minden résztvevőnek kulcsot, látomást ad a derűs, boldog léthez. Ehhez viszont mielőbb ki kell űríteni a csészéteket. A kiűrítéshez, kizökkentéshez a környezet adott. A többit a mindenkori csoport aktuális hangulata, habitusa, működése határozza meg“ – írja Kovi. A workshop egy rövid kóstoló lesz az egyhetes Walden Napok hangulatából. „Néhány mozaikdarabját fogjuk megvizsgálni. Önéletrajz önfényezés nélkül, Káin és Ábel története egy „másik“ szemszögből, siker-őszinteség-boldogság hármasa. Garantáltan maradnak megválaszolatlan kérdések!“ – ígéri Kovi.

Hozzászólások

comments powered by Disqus