Irány a barlang!

Szerző: Lelkes Levente

A Gombaszögi-barlang másodidőszaki, közép triász kori, világos wettersteini és sötétszürke gutensteini mészkőben jött létre szerkezeti törések mentén a Fekete-patak, valamint márvány-termi mellékfolyásának oldó és koptató hatására. Egy ilyen mondat után mindenkinek megjön a kedve egy kis barlanglátogatáshoz, ugye?

Komolyra fordítva a szót, a tábor ideje alatt is látogatható lesz az 1951-ben felfedezett cseppkőpalota, a Gombaszögi-barlang. A látogatást pedig csak ajánlani tudjuk minden lelkes fesztiválgeológusnak, a cseppkövek szerelmeseinek és a csak simán hűsölni vágyóknak egyaránt.

bejarat A híres barlang bejárata. (Fotók INNEN)

A komolyabb zenei műfajok kedvelőinek is van egy jó hírünk. Idén a tábor nyitónapján nem máshol, mint a barlang sztalaktitjai és sztalagmitja közt fellép a Little Symphony kamarazenekar. Négy hegedű, egy cselló és egy felbecsülhetetlen zenei élmény vár minden odalátogatóra. Nagyon reméljük, hogy a hölgyek hangszerei jól bírják a hűvös, nyirkos időt, hiszen a barlangban általában nincs több 10 foknál, a páratartalom pedig 95 százalék körül mozog. Ha barlangásznál, jusson eszedbe édesanyád aggódó tekintete, és húzz pulóvert!

A barlang bejárata könnyen megközelíthető, a kempingtől alig néhány lépésre található. A barlang falai közt majdnem 300 méternyi síri csend honol, ami több napnyi fesztiválozás után nyugtató hatással van az ember testére, lelkére, de főleg mindkét fülére.

cseppko

A kisállatkedvelő látogatóknak is tudunk jó hírrel szolgálni. A barlangban éldegél ugyanis a Typhloiulus sp. – jobb híján elneveztük Töhötömnek – névre hallgató ikerszelvényes, amely 26 milliméteres testhosszával a legnagyobb barlanglakó gerinctelen állat Szlovákiában. Az sp. rövidítés azt jelöli, hogy a szegény kis lénynek nincsenek megállapítva pontos alfajai. Mégis milyen dolog ez! Arról nem is beszélve, hogy bár elvétve, de találkozhatunk denevérekkel és foltos szalamandrákkal is. Igaz, ahhoz, hogy foltos szalamandrát láss, nem kell feltétlenül a barlangig másznod, de jól jegyezd meg: a patak környékén hűsölő szalamandrák bőre enyhén mérgező, inkább csak tisztes távolból csodáld őket. Viszont ha valaki megkínál egy csapolt foltos szalamandrával, nyugodtan fogadd el – ha mértékkel fogyasztod, nem lesz tőle semmi bajod sem. Naná, hogy a saját főzésű gombaszögi sörről beszélek!

De kanyarodjunk vissza a barlanghoz! A Gombaszögi-barlang egy gyönyörű, UNESCO védelem alatt álló természeti képződmény, amely egy átlagos napon is elkápráztat minden látogatót. A Little Symphony koncertje a barlang falai közt már csak hab a tortára, pont az i-re 'satöbbi. De akár tábor, akár nem, irány a barlang!

Hozzászólások

comments powered by Disqus