Kemping ABC

Szerző: Czáboczky Szabolcs

Gombaszög leendő lakói!

Az utóbbi időben elárasztottunk Titeket a gombaszögi pálos monostor ásatásának eredményeivel, élményeivel és leleteivel. Bízunk benne, hogy velünk együtt örültök annak, hogy a völgy épül, szépül és egyre több lehetőséget kínál fel a közösségünknek, amely legnagyobb örömünkre egyre csak növekszik.

kemping

Amennyiben voltatok már a tábor régi-új helyszínén, azaz a gombaszögi völgyben, tudjátok, hogyan is fest, amikor reggel kivánszorogtok a sátorból a harmatos fűre, körülnéztek, és olyan az egész rét, mint egy impresszionista festő palettája: millió színű és formájú sátor szerte a réten. A kép, amelyet most lelki szemeitek előtt, illetve pár sorral feljebb a monitoron is láthattok, az Andrássy-kemping (röviden A-kemping) nevet kapta. Névre pedig nem csupán azért volt szüksége, hogy hát mégiscsak legyen neki azon kívül, hogy RÉT, hanem azért is, mert idén már tudnunk kell megkülönböztetni. Jogos a kérdés, hogy mitől. A válasz egyszerű és örömteli: a legújabb „helyszíntől”, amely nem más, mint a Bebek-kemping, s a pálos monostor árnyékában található.

Andrássy? Bebek? Mégis miféle családokról kapta a nevét a két kemping? Nyugi, nem kell előbányásznod a szamárfüles töri füzetet, eláruljuk!

Andrássy-kemping

Az Andrássy névről leggyakrabban a középiskolás történelemkönyvekből ismert id. gróf Andrássy Gyula juthat eszünkbe, az Osztrák-Magyar Monarchia első magyar miniszterelnöke. Bár tény, hogy a magyar történelem legnagyobb Andrássyjai a modern kor hajnalán bukkantak fel, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején öt Andrássy-fivér védelmezte hűségesen Krasznahorka várát a császári hadakkal szemben. S milyen jól tették! Nem igaz? 2009 és 2015 között ugyanis a Gombaszögi Nyári Tábort is Krasznahorkaváralján szerveztük, s bele se merünk gondolni, hogy miféle kilátásunk lett volna, ha az Andrássy-fivérek nem védik olyan kitartóan a várat. Bárcsak 2012. március 10-én is arra jártak volna az Andrássy utódok, hogy megelőzzék a tragikus tűzvészt. Nosztalgikus gondolatkalandozás vége!

Szóval, Kassa szülötte gróf Andrássy Manó, akit korában Vasgrófként is emlegettek – micsoda kontraszt! Ő alapította a család betléri ágát, s ugye Betlér is Felvidék leggyönyörűbb kastélyai közé tartozik, ráadásul csupán pár kilométerre található Gombaszögtől. Amíg az Andrássy-család összmagyar szinten a XIX. században fontos, addig Felvidék, pontosabban Gömör és Tőketerebes, az „Andrássy-fészek” történelméből kitörölhetetlen. Úgy gondolj magadra, mint anno az Andrássy- fivérek Krasznahorkára: őrizd meg a váradat, ami benned lakozik. S őrizd a sátorhelyed is, ha mindvégig a tábor epicentrumában szeretnél pezsegni. Amennyiben pedig hozol magaddal egy-két lurkót, akik napközben vidáman elfoglalják magukat a GombaOviban, de ahhoz nincsenek hozzászokva, hogy az Edda vagy Lovasi András énekeljen nekik altatót, idén lehetőséged lesz egy családbarát kempingben sátoroznod. A Bebek-kemping névadóiról pedig alább olvashatsz!

nulladik nap kemping Így fest az Andrássy-kemping egy része az első verebek érkezése előtt. Őrületes sebességgel nőtek ki a sátrak, szinte a földből, amikor beérkeztek a partibuszok. Hát még idén mi lesz itt, amikor befut az állomásra a Gombaszögi gyors!

Bebek-kemping

Tudd, gombaszögi veréb, hogy e hely, ahová lehajtod fejed, a középkori Magyar Királyság egyik legnagyobb hatalommal bíró nemesi családjának birtoka volt. Püspököket és országbírókat adtak az Árpádok és Anjouk Magyarországának. Mohácsot követően nem egy Bebek lett Kassán a Felső- Magyarország főkapitánya. Maga a család már nem élte meg az 1600-as éveket, mivel az utolsó Bebek 1567-ben hunyt el. Emlékszel még, amikor Krasznahorka alatt a megmaradás magvait gyűjtöttük, s mintha a vár bástyáiból visszahangzott volna az egykori birtokos neve: Bebek, Bebek... Lírai, nemde? Most újra itt vagyunk, ahol az Ákos (nem, nem járunk indiántáncot!) nembeli Bebek György 1371-ben a Boldog Özséb alapította pálos szerzetesrend részére monostort építetett.

bebekkemping Képzeld el, ahogy hajnalban kidugod a fejed a sátorból, és akkor meglátod EZT!

Tudtad, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendről van szó? Nem vicc! Ahogy az sem, hogy Gombaszögön a Bebekek által épített falak árnyékában verheted fel sátradat, ahol hűsölhetsz egy hosszú éjszaka után, állandó háttérzaj nélkül cseveghetsz a barátaiddal, és a családdal, kiskölykökkel is nyugodtan kikapcsolódhatsz. Ha úgy döntesz, a Bebek-kemping lakója szeretnél lenni, nem kell tartanod tőle, hogy elszigetelődsz a tábori eseményektől. A két kempinget ugyanis már egy kényelmes utacska is összeköti, így gond nélkül mászkálhatsz a sátrad és a Nagyszínpad között fel és alá.

Ha bővebben érdekel a pálos monostor története, ne aggódj, ismeretterjesztő túráinkon lehetőséged nyílik felcsipegetni az információt. Addig is, kedves gombaszögi veréb, tisztelettel gondolj Bebek Györgyre, mert ha ő nincs, talán kénytelenek lennénk emeletet húzni az Andrássy-kemping fölé, hogy mind kényelmesen elférjünk!

Hozzászólások

comments powered by Disqus