Csacsicsalogatás, avagy nagyapád filmes gépét se hagyd otthon!

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

A cikk szerzője Tóth Péter a.k.a Jason, aki a Hívd elő a Csacsit! projekt egyik ősatyja, s nem mellesleg az alább olvasható "Pancsoló kislány" című méltán híres sláger átköltésének szerzője. A kiemelt képen Horváth Gitu hintázik a völgyben.

Ha újra itt a nyár és sötét a kamrám, az ember filmet vág negatív tartóba.

Míg a tioszulfát oldódik, a hívóm csak úgy hív,

Hisz a szép feketét meg kell várni, nem kell elkapkodni.

Ijajj úgy élvezem én a filmet,

lehet tekercs vagy sík.

Ettől csak a nedves lemez

adhat szuperebb élményt.

Tehát a gyors kérdés: Itt van a nyár és egyben eljött az idő? Nézzük a naptárat: asszongya, 2018 május 17. => 2018 július 16. Sajnos FAIL, de…

…még ha az utolsó ellenőrzés nem is jutott sikerre, ez nem azt jelenti, hogy karakterek formájába képtelen lennék előzetest fabrikálni a most már ezerrel készülődő Hívd Elő a Csacsit! 2018-as műhelyről.

bordel A cuccok hada, avagy bordel az asztalon hadművelet résztvevői. (Fotó: Csambal Tamás a.k.a Csambi)

Kezdjük az elején. Műhelyünk vegyi úton előállított fényrajzok készítését hivatott bemutatni, népszerűsíteni bárkinek, aki érdeklődik eme régebbi, számokat a filmanyag szélére száműző eljárás iránt. Gyere velünk, s merülj el az ezüstkristályok által nyújtott tömör örömben, ahol a fény valós harca okozza a kép megjelenését némi vegyszerben való pancsolás után a hordozóanyagon. Nem kell profinak lenned a témában. Szívesen segítünk. Meg lesz látva, nem bonyolult dolog képeket ezüstkristályok által létrehozni, csak egy kicsi időt, és odafigyelést kell rászánni. Persze nem annyit mint egy olajfestmény elkészítése, de a point-and-click módszerhez képest picit több mozgást igényel az embertől és a cézium is többet ketyeg ezalatt mintha az azonnal oldódó (kg/1000)-on szűrőznénk képünket.

mosoly Vigyáz! Mosoly! (Fotó: Tóth Péter a.k.a Jason)

Egy kis ízelítőnek nézzük meg a tavalyi évet, mert egy jó CV-ben is a múltban elvégzett dolgokkal dicsekednek, hát mi sem tesszük másként. Tavaly a harmadik alkalommal jelentkeztünk a táborban. Összesen 512 fényképet publikáltunk kb. 20 emberke 25 filmtekercséről (plusz néhány lemez). A fényképek a tintype (ferrotype) modernizált (eloxált alumíniumlemez picit cheatelés az eredeti vaslemezhez képest, de csak az vesse az első negatív kommentet, aki már szurkozott maga is vaslemezt.) változatától a klasszikusnak számító (száraz) filmen át a pompázatos színezékek által tündöklő C41-es színes negatív filmig voltak jelen műhelyünkben. Aki még esetleg nem látta, hát nézze csak meg. S hol? A Gombaszögi Nyári Tábor arckönyv lapján. Viszont vannak olyan dolgok is, melyek a szem, vagy legalább az arczkönyv előtt láthatatlanok. Ez pedig a fantasztikus időtöltés.  Meg azok a dolgok, ami valahogy nem lettek publikálva. Itt értem a kézműves sátorral végzett kollaboratív munkán alapuló fotógrammok készítését, illetve amikor koncertfotóztunk egy nagyformátumú géppel egyenesen fotópapirosra. :) Érdekes, nem? Ha válaszod nem nem, akkor az igen is lehet, s ha az, akkor itt a helyed. Előreláthatólag idén is legalább ennyi dologgal akarunk előrukkolni, és ha minden jól megy, akkor a következőkkel kiegészítve:

  • Kéknyomatozás a kézműves sátorral közösen. Miért is kék? Mert egy kék színezék mely fényre adja meg magát az eljárás lényege. Hasonlóan a tavalyi fotógrammokhoz, itt lehet növényeket nyomatni, de végső fokon bármilyen áttetsző dologról lehet másolatot készíteni. Fényképet egy írásvetítő fóliára nyomtatott képpel lehetséges, csak előtte meg kell fordítani, avagy negatívvá tenni, s így a papírra helyezve UV fénynek kitenni. Mindezek után csak egy mosás közönséges dighidrogén monoxidal és kész is a kép! Színes képek papiroson.
  • Az ambrotípia visszavág, avagy vágott üvegnek éles az elé. A fentem látható kivégzés fényképezés a falnál nedves eljárás segítségével zajlott alumínium lemezre, de idén mindenek szerint az üvegforma is jelen lesz, amit ambrotípianak hívunk. Elvégre is a hatóanyag ugyanaz, de ha eljössz, megnézheted mi nehezebb, egy alumíniumlemez, vagy egy kettes üveglemez.
  • 8mm csoda. És mégis mozog… A Lumière fivéreknek sikerült, akkor mi sem maradjunk má' le! Egy Krasznogorszk 8mm-es mozgókép rögzítésére is képes gép is a Csacsistáló vendége lesz. Mozduljunk hát rá!
  • A NYÁK napja – forrasztgatás és szabadtűzi kernelfordítás. Informatikusok is részt vehetnek! Jó internetjárás esetén a git-elés garantált.

Hozzászólások

comments powered by Disqus