Húzd fel a sátradat egy középkori monostor árnyékában!

Szerző: Szalay Hajni

A fotókért köszönet Komka Péter fotográfusnak.

Néhány héttel ezelőtt kincskeresésre hívtunk Titeket. Akkor még csak sejthettük, mi vár ránk, de, őszintén szólva, arra mi sem számítottunk, ami a közel három hetes ásatás során történt. Nagyjából 60 Indiana Jones és Lara Croft trónvárományos gyűlt össze a gombaszögi pálos monostorrom területén. Az ő segítségükkel darabról darabra sikerült előásni a múlt néhány darabját a föld mélyéről. Innen is jár a köszönet mindenkinek, aki kivette a részét a cseppet sem pormentes munkából!

palos1

Az ásatás során előbukkanó leleteket jelenleg a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban restaurálják, hogy a monostorrom területén levő, egyelőre még felújításra váró kúriában később mindenki megnézhesse azokat. A legfontosabb leletnek egy Krisztus kezét ábrázoló freskótöredék tekinthető, amely a boltozat egy faragott zárókövén maradt meg. Bízunk benne, hogy július közepére csupa jó idővel áld meg minket az isteni kéz. Nézzétek már, mennyire menő!

palos2

Emellett előkerültek még régi pénzérmék, pecsétek, és egy középkori kódex is, amelynek egy táblája és a veretei maradtak fenn. Mivel a monostor területe még a 20. század elején is temetkezési helyként szolgált, az alsóbb rétegekben még emberi csontokat is találtunk. Hátborzongató!

Szuper hír mindenki számára, aki rajong a múltért – valljuk be, kicsit mindnyájan vagyunk ezzel néha így –, hogy a középkori pálos monostorhoz tartozó gótikus templom most feltárt falai mentén vezetett ismeretterjesztő túrákat is szervezünk a tábor ideje alatt. Az iskolai padokban gubbasztással töltött végeláthatatlan hadjáratok után terepre is kerülhetsz, csak hozz magaddal a táborba kényelmes cipőt!

Azt a területet, amelyen az 1371-ben épült monostor található, a tavasz folyamán egy bomba, kövezett kis utacska formájában már össze is kötöttük a tábor epicentrumával. Ez pedig nem csak azért hasznos, mert fel s alá járkálhattok a rom és mondjuk a chillsátor között – az utacska nélkül ugyanis kénytelenek lennétek felkapaszkodni a portáig, s az autóúton és a susnyáson át megközelíteni a monostort. A vágott kővel (és jó szándékkal!) kikövezett úton ugyanis nemcsak egy füves területre juthattok, aminek a közepén a monostor fala magasodik, hanem egyenesen a tábor második kempingjébe, a Bebek-kempingbe! A röviden csak B-kempingre keresztelt terület családbarát, kényelmes sátorozást biztosít majd a tábor lakóinak. A kisgyerekes szülők a táborhoz elégségesen közel, a Nagyszínpadtól viszont éppen olyannyira távol találhatnak majd itt helyet, hogy a gyerkőcök zavartalanul hajthassák álomra a fejüket.

palos3

Elképzelhetetlen, hogy, ha eddig nem is tetted, mindezek után ne kezdj el rajongani a pálos monostorért! Sajnálod, hogy nem te bukkantál rá egy koponyára, vagy Krisztus kezére, igaz? Nyugalom, nem kell úgy elkámpicsorodni! Az ásatásoknak közel sincs még vége. Hosszú idő, mire mindent előkapargatunk, bőven lesz még lehetőséged, hogy csatlakozz a felfedezéshez. Sokat kell még dolgoznunk ahhoz, hogy a monostor kerengője, a cellák, az udvar és a területet körbezáró erődítmény falai is mind láthatóvá váljanak.

Ne csak a tábor, hanem a gombaszögi pálos monostor Facebook-oldalát is kövesd, nehogy lemaradj a remek lehetőségről, hogy valódi gombaszögi régész-kutató váljon belőled!

Hozzászólások

comments powered by Disqus