Gombaszögi kultúrkör tanösvény

Szerző: Stubendek Attila

Igazából csak ma tudatosult bennem, hogy milyen régen is volt már az idei tábor. Ha kinézek az ablakon, éppen az első hó hullik a városra, már lehet taposni a latyakban, de a hóemberépítés még várat magára. Régen kaptam híreket Gombaszögről, lehet, hogy ott már kész a terep a komoly hócsatákra. Persze nem csak a szűz hó az, ami miatt érdemes egy kis kitérőt tenni a völgy felé télen is…

Az idei táborra elkészült az első komolyabb idegenforgalmi fejlesztés a gombaszögi völgyben: a Gombaszögi kultúrkör tanösvény, melyet a Sine Metu Polgári Társulás a Kikelet Kassa – Ifjúsági Közösséggel partnerségben vásárolt fel a Košice Región Turizmus támogatásával a Kassa kerületi Terra Incognita projektjének keretén belül. A csodálatos természeti látnivalókat és az épített kultúrtörténeti örökséget ismertető táblákból tízet helyeztünk ki.

add meg a kép czímét

A tanösvény hossza 2 km, így egy laza kis téli sétának is felfogható, ami megmozgat egy kicsit a nagy hidegben, ami során megtudhattok egy csomó információt a patakról, a pálos szerzetesekről, Andrássyakról és Bebekekről, de mésztufagátakat is szemrevételezhettek!

Az első megállónál a barlang történetéről, gyógyászati felhasználásáról és az itt felfedezett európai jaguárról olvashattok. Tovább haladva a Fekete-patak élővilágával ismerkedhettek meg, majd a pálos kőfejtőbe vezet utatok, tudjátok, ahol a chill sátor volt! Ezután jönnek a mésztufagátak, majd egy nagyobb kanyarral a hajdani pálos kolostor romjának hűlt helyénél találjátok magatokat. A legutóbbi brigád során ugyanis itt tevékenykedtünk, fotókat és videókat is találtok róla Facebook- oldalunkon. A kitakarított placcról két épület is látszik, amelyek az egykor virágzó Andrássy uradalom részei voltak – egy rokokó kúria és egy klasszicista uradalmi intézőlak. Nézzétek meg őket, amíg még állnak…

A hatodik stáció szívszorító látvány. A szebb napokat látott hámor (kovácsmalom) omladozó falai mesélnek az egykori Andrássy Manó, hírhedt nevén a Vasgróf ipari tevékenységéről. A séta innen már a jól ismert, a táborba vezető út mellett halad, érintve a Margit-forrást, a kemping bejáratát, a kopjafaparkot és Tompa Mihály újraállított szobrát – már ha nem lepte be teljesen hó! Sapkát, sálat, nagykabátot, kiscsizmát fel! Indulhat a Gombaszögi Téli Túra!

Hozzászólások

comments powered by Disqus