Kéjutca- magyar szex euróért

Szerző: Szalay Hajni

Az egyik legnagyobb közönséget hozó előadás Munk Veronikának, az Index újságírójának könyvbemutatója hozta. A Kéjutca – Magyar szex euróért című néhány hete megjelent regényét már most újra kell nyomnia a kiadónak, ami csak igazolja az írónőt: titokban mindenkit érdekel a téma. A Komáromi Szalon Gombaszögre kihelyezett rendezvényét Sánta Szilárd moderálta.

Az észak-német kikötővárosban, Bremerhavenben kb. 100-110 szexmunkás ill. prostituált dolgozik évek óta legálisan Magyarország leszakadó régióiból. Egy kint dolgozó madám kereste meg az index.hu-t, hogy beszámoljon a történetéről: Magyarországon indult ellene nyomozás, mert a fent említett városban működtet bordélyházat, és már nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene. Munk Veronika így került kapcsolatba a külföldön működő hálózattal, és nyert bebocsátást prűd társadalmunkban az eddigi zárt ajtók mögé.

A világ, amelyből teljesen kilépni szinte lehetetlen, rávilágít a pénz és a pszichés függőség hatalmára: a lányok, akiknek az élettársuk sokszor a saját stricijük, a közös jövő érdekében kínálják saját testüket másoknak. A havi 3 000 -10 000 eurós fizetésükért naponta 15-17 órát is dolgoznak, de abból gyakran csak 600-900 euró a tiszta haszon. Nem ritka, hogy a megkeresett pénzükből az itthon hagyott családjukat támogatják, akik ki nem mondott tényként kezelik lányuk foglalkozását.

Bár az írónő már 15 éve dolgozik riporterként, az első találkozóra mégsem egyedül érkezett. Elkísérte őt két indexes videós is, akik később egy három részből álló rövid dokumentumfilmet készítettek az ott készített interjúkból. Az épp megkapott EU-s ösztöndíjból pedig finanszírozta a további útjait, hogy minél inkább megszokják és elfogadják az ott dolgozók. Voltak, akik megtiltották a beszélgetések rögzítését, de a legtöbben pozitívan viszonyultak a riporterhez. Ezekből a riportokból születtek meg az index hírportálon közölt cikkek, amelyekre felfigyelt a Libri vezetője. Innentől fogva pedig már egyenes út vezetett a nyomdába. A kiadáson túl a Libri egy komoly marketinget is megálmodott a könyv mellé, és talán ennek is köszönhető a magas eladási példányszám.

Hozzászólások

comments powered by Disqus