Megnyitó és a Tompa-szobor leleplezése

Szerző: Horváth Eszter

Ma délelőtt fél tizenegykor, ahogy Orosz Örs fogalmazott, a legfontosabbak, azaz a felvidéki magyar fiatalság idelátogatóinak második otthona nyílt meg, a jövőbe tekintés néhány új kézzelfogható bizonyítékával, amilyen a kerekasztalként új életre kelt lendkerék, illetve a mai nap során felavatott Tompa-szobor, annak történelmi talapzatával együtt.

Elsőként Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár szólalt meg az idei tábor átadásával kapcsolatban. Biztosította a jelenlévőket további hosszútávú támogatása felől, amely magában foglalná más programok lebonyolítását is a gombaszögi völgyben egy esetleges téli tábor létrehozásával. Beszéde kulcsfogalma a fiatalok szülőföldön való boldogulása volt, amit többek közt az olyan értékteremtő, közösséget formáló rendezvények támogatnak, mint Gombaszög.

leírás

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke továbbfűzte az előtte szóló gondolatmenetét, felhíva rá a figyelmet, hogy a tábor szerves része a fiatalok közéletbe való bevonása, hogy ők alakíthassák később a kisebbségi magyar összefogást. A tábor főszervezője, Orosz Örs számára Gombaszög, mint otthon és intézmény megteremtése a legfőbb dolog: gyerekkora óta második otthona a vidék, és felnőttként Gombaszög: helyileg, illetve mint egy eszme, a felvidéki magyar fiatalság életérzése. Az idei tábor méltó jelképe lett Éliás Ádám Tompa Mihály-szobra. A megnyitót követő leleplezésen a Csillagvirág versénekelt, amit Dr. Hafencher Károly, a reformáció emlékévéért felelős miniszteri biztos beszéde követett, hiszen Tompa Mihály helyi kötődésén túl két fontos identitással is rendelkezik: költőségén kívül lelkipásztorként is működött. Hafencher kiemelte Tompa Mihály értékteremtő működését mindkét minőségében a reformáció 500. évfordulójával kapcsolatban, és a múltunk jelenünkbe való beépítéséről beszélt: „A boldogsághoz kevés csak a jelen, a múlt is kell hozzá, hogy a jövő épülhessen.”

Fazekas László szlovákiai magyar református püspök a múltból való merítést társaihoz hasonlóan nem a dekadencia jeleként, hanem a jövő útjának kikövezéséhez használható forrásként jellemezte.

Lelepleződött Tompa szellemisége, a költő és a lelkipásztor identitásjellemzőinek összefonódása, ami a remények szerint a felvidéki magyar fiatalság tennivágyásában, az „itt” szócskában manifesztálódhat majd.

leírás

Hozzászólások

comments powered by Disqus