Mečiartól Trumpig, avagy a nyakkendős mindennapjaink

Szerző: Hajtman Gábor

A Gombaszögi Nyári Tábor fesztivál és szabadegyetem egyben, így a programkínálatból sosem hiányozhatnak az aktuális, színes közéleti témák. Ha Te is az érdeklődők közé tartozol, olvasd át ezt a cikket, hiszen összegyűjtöttem az idei programkínálat színe javát.

Kedden 10:30-kor kezdődik az ünnepélyes megnyitó, melyet Tompa Mihály szobrának leleplezése követ a Kopjafaparkban. A délután fő témája a nyelvi jogok, vendégeink lesznek: Csóti György (Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója), Petteri Laihonen (hungarológus, Jyväskyläi Egyetem), Horony Ákos (Velemjáró) és Ferenc Viktória (Nemzetpolitikai Kutatóintézet). Velük fogunk választ keresni többek között arra a kérdésre, vajon hogyan lehet a nyelvi jogainkat úgy érvényesíteni, hogy ne érjen minket bármiféle diszkrimináció.

Immár hagyománnyá vált, hogy minden évben meghívást kap a táborba a két szlovákiai magyar párt képviselete, hogy egy kerekasztal beszélgetés keretein belül aktuális témákat vitassanak meg. Az MKP elnöke, Menyhárt József, valamint Ravasz Ábel, a HÍD alelnöke vitáznak a Pozsonyi Magyar Szakkollégium sátrában, az idén tavasszal restaurált, kerekasztallá alakított lendkerekénél. Csütörtökön a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Marton Péter az iszlamista terrorcsoportok hálózatát, hátterét mutatja be nekünk. Együtt keressük majd a válasz arra, vajon mi lehet az oka a sok terrortámadásnak, és, hogy egyáltalán, hogyan kell leszámolni az ilyenfajta veszélyes csoportokkal?

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom tevékenysége széles körben ismert az itthoni körökben. Romániában hasonló tevékenységet folytat az Igen, tessék! civil szervezet, aminek aktivistái vitatják meg a két régióban fennálló kisebbségi nyelvi helyzeteket, problémákat a KDSZ csapatával. Kiderül, vajon sikerült e áttörést elérni a táblaügyekben. A péntek reggel egy kerekasztal beszélgetéssel kezdődik, melynek vendégei: Rigó Konrád, kulturális államtitkár, Őry Péter, az MKP alelnöke, Vasik János, a közszolgálati Pátria rádió munkatársa, valamint Tokár Géza, politológus, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője. Az Új Szó szervezésében Finta Márk fogja kérdezni a feleket a kulturális támogatásokról. Délidőben nyugatra tekintünk és megtudhatjuk, miért sikeresek a populista politikusok, mint például az újonnan megválasztott amerikai elnök, Donald Trump. Berényi Józseffel Mózes Szabolcs beszélget az említett témáról.

Nagy Sátor

Minden bizonnyal egy parázs vitára is sor kerül a nagysátor árnyéka alatt, hiszen szó kerül majd a magyarországi sajtó jelenlegi helyzetéről. Az egyik legnagyobb baloldali napilap a Népszabadság tavaly novemberben bizonyos okokból megszűnni kényszerült, ezért sokan úgy gondolják, hogy sajtószabadsági jogok sérültek Magyarországon, mondván az ellenzéki sajtót próbálják megszüntetni. Akik erről eszmét cserélnek: Murányi András, a Népszabadság volt főszerkesztője és Huth Gergely, a Pesti Srácok portál főszerkesztője. A műsorvezető a Komáromi Szalon egyik szervezője Gazdag József lesz.

Szombaton többek között szó lesz Cervanová botrányról, a Gaulíder-ügyről, illetve a Mečiari amnesztiákról. Lovász Attila a Pátria rádió főszerkesztője Milan Žitnývel a Sme napilap volt újságírójával boncolgatja majd ezeket az aktuális eseteket. Sikerült felkeltenem az érdeklődésedet, igaz? Na, ugye, hogy nem is olyan unalmasak és tényszerűek ezek a mindennapi, minket érintő kérdések? Ott a helyed az első sorokban!

Hozzászólások

comments powered by Disqus