B-612, írók és költők a gombaszögi minibolygón

Szerző: Mucha Dorka

Évről évre bizonyítjuk be Gombaszögön, hogy a kultúra, az irodalom él és lélegzik, nem halott több száz éve, ahogy azt az iskolában sugallják. Simon Márton és Grecsó Krisztián mellett Gombaszög saját minibolygóját, a B-612-őt most is ellepik a fiatal alkotók.

Hallottatok már a pozsonyi metróról? A József Attila Kör képviseletében jön hozzánk Czinki Ferenc, akivel a kocsmavárosokról, Pozsonyról és mindenről a tábor sörfőzője, Mucha Attila fog beszélgetni.

Szintén a JAK-ot képviseli Molnár T. Eszter, aki több műfajban is otthonosan mozog. Az indulásról, a próza több műfajában való alkotásról Mucha Dorka fogja kérdezni.

A Fiatal Írók Szövetségét két fiatal költő mutatja be: Vida Kamilla és Purosz Leonidasz. Kamilla a híres-hírhedt Szöveggyárból indult, Leó a kezdetben még slam poetryvel vált népszerűvé, majd tavaly jelent meg első verseskötete A városnak meg kell épülnie címmel. A beszélgetést a tavaly meghívott vendégünk, Szarka Károly fogja vezetni.

Neked hogyan indul a reggel? Te is kóvályogsz, mint egy zombi az első kávéig, vagy csak úgy kipattansz az ágyból és madárkák öltöztetnek, mint egy Disney hercegnőt? És a reggelit hogy eszed? Négy tojás szalonnával vagy avokádós pirítós fenyőmaggal? Vagy csak egy cigi a kávéd mellé? Igazából nekünk mindegy. A lényeg, hogy reggel, ha nem akarsz egyedül enni, mert éppen nem rejtegeted a mosdóba merülve a másnapos fejed, akkor kezd velünk a reggelt! A B-612 kisbolygónál ugyanis minden reggel saját kis szeánsszal indítjuk a napot, a létező legmenőbb kávéházzá alakítva az olvasósátrat. Megfogjuk a reggelinket, a kávénkat, bármi egyebet, ami kellhet, összeülünk és meghallgatjuk a másikat. Ne habozz te sem és hozz magaddal reggelit és valamit, legyen az saját szöveged, a neten talált apróság, vagy a naplódból kiragadott titok. Versek, rövid prózák, dalszövegek, slam poetry, megzenésített versek, ami éppen a kezed ügyébe kerül, valami számodra kedves sort, valamit, amivel felvidítod a melletted ülőt. Közben még azt is elnézzük, ha valaki túl hangosan vihog vagy beleeszik a szomszédja reggelijébe. A kávéházi hangulat garantált, minden áldott nap 10.30 és 11.30 között a B-612 olvasósátrában.

“Méreg a kávé és méreg a vágy, egy Kosztolányi-mondat is az, egy Ady-verssor is: mindez mégis kell, mindez mégis az életünk veleje.“ Ottlik Géza

Ezzel még közel sincs vége a B-612 előadói listájának. Velünk lesz még Ötvös Anna Lola könyvével, Helen Tóth képzőművészeti alkotásaival, amik a szemünk előtt készülnek. Pénteken Simon Mártonnal beszélgetünk műfordításról, új verseiről, a nemsokára megrendezésre kerülő I. Összmagyar Slam Poetry, Spoken Word és Irodalmi táborról. És ezzel még csak a fellépők elenyésző százalékáról informáltunk titeket.

Ne feledd, ha elég bátor vagy, te is megmutathatod írói- előadói tehetséged a reggeli szeánszban. Vár a B-612!

Hozzászólások

comments powered by Disqus