Lóvilágvan Gombaszögön!

Szerző: Radics Rudi

A Gombaszögi Nyári Tábor idei programkínálatát végigböngészve láthatjuk, hogy egy nagyon színes és izgalmas nyár elébe nézünk, ahol a fesztiválozók alá még lovat is adunk. Semmiféle képzavarról nincs itt szó, hanem a Hucul Lovasudvar lovairól, akik kalandos természetjáró útra viszik a fesztiválozó fiatalságot. A lovak naponta többször is útra kelnek, hogy a Szilicei- jégbarlanghoz kísérjék természetkedvelő utasaikat. A túráról Szabados Csabát, a Hucul Lovasudvar oktatóját és túravezetőjét kérdeztem, aki már több éve foglalkozik a Gömör-Tornai Karszton turizmussal.

Mióta foglalkoznak lovastúrákkal, tereplovaglással?

2008 óta szervezünk lovastúrákat hucul lovakkal. Rendkívül jó munkakészségű, kedves, lovasukhoz alkalmazkodó állatok.

Honnan jött az alapötlet, hogy ezzel kezdjenek el foglalkozni?

Sokat hallottunk a huculok kitartásáról, teljesítőképességéről, de ezt hitelesen senki nem tudta alátámasztani. Ekkor gyermekeimmel edzésbe fogtunk néhány hucult, és két évadban is indultunk az Országos Távlovas Bajnokságban, így bizonyosodott be, hogy valóban rendkívüli állóképességgel rendelkeznek. Edzéseink során bejártuk lóháton az Aggteleki-karszt és a Bódva-völgy útjait, s rájöttünk, hogy ezt más is biztosan szerethetné látni így, lóhátról.

A gombaszögi táborozók mire számíthatnak a túra során?

Kihasználjuk a hely adottságait és a 3.5 km-re levő Szilicei-jégbarlanghoz indítunk napi négy túrát. Ezt a távot két, két és fél óra alatt teszik meg lovaink lépésben, néha ügetve kicsit. Ezt minden egészséges izomzatú fiatal játszva kibírja. Lovaink nagyon készségesek és különösebb lovastudás nélkül is elviszik lovasukat erre a távra.

Hány fesztiválozóval tudnak egyszerre foglalkozni? Mi a helyzet azokkal, akik még életükben nem lovagoltak, könnyen meg lehet tanulni a lovaglás csínját-bínját?

Terveim szerint 5 lovat viszek Gombaszögre. Az elsőn én ülök, tehát egyszerre 4 kalandos kedvű táborlakót részesíthetünk a lovaglás élményében. Aki életében először akar lóra ülni, bátran kezdhet velünk!

Hogy bírják majd a lovak a nyüzsgést? Nem fognak túl hamar kifáradni? Mennyi az az időtartam, ami még nem kimerítő a számukra?

Lovaim túralovak, többnapos túrákon akár több száz kilométert megtesznek, napi 40-50 km-es adagokban, akár 8-10 órát dolgozva lovassal a hátukon. Napi 4 jégbarlang túra csak alig 30 km, tehát nem fáradnak el tőle. A nyüzsgés, zaj, tömeg nem zavarja őket, csak széna legyen előttük. Remélem nem lesz alkalmuk sokat állni a táborban, hanem állandóan úton lesznek kalandkereső lovasaikkal!

Hozzászólások

comments powered by Disqus