Harmincöt gyertya

Szerző: Bilás Zsuzsanna

Az írás, amely a 2016-os tábor Vadalma c. lapjának 1. számában jelent meg, Gyenge Veronikától származik.

Kezdheted magadban dúdolni a Boldog szülinapot! dallamát, hiszen ez az év más, mint a többi, mivel a Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor idén ünnepli 35. születésnapját.

Kedves olvasó, ugye nem is gondoltad volna, hogy a tábornak ily hosszú már a történelme? És, hogy hogyan is kezdődött el az egész jóság?

A tábort 1981-ben alapította meg pár nyitrai egyetemista, mit sem sejtve arról, hogy ezzel ezrek életét változtatják majd meg. Bizony azóta sok-sok év telt el, és az idő elteltével a tábor is sok változáson ment keresztül. Annyiban viszont megegyezhetünk, hogy az a bizonyos különleges és utánozhatatlan gímesi hangulat azóta is megmaradt.

Kezdetekkor a tábor évről évre gyarapodó lakosainak szerves gímesi hétköznapjait alkotta a muzsikaszó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az elődeink által sokszor mesélt történetek a hosszú túrákról, amikor a táborba gyalogszerrel, nótázva tették meg az utat, vagy az, hogy a táborról lett elnevezve a híres-neves Ghymes együttes is, melynek tagjai szintén gímesi táborozók voltak.

Maga a tábor jellege is különlegesnek tekinthető, hiszen mostanra már nem csupán művelődési tábor, hanem gólyatábor is, így évek óta ez az a hely, amely nagyban hozzájárul az elsős egyetemisták első lépéseinek zökkenőmentesebbé tételéhez.

Mára a tábor már nem csupán a nyitrai egyetemistákat várja tárt szívekkel, hanem a Diákhálózattal és annak tagszervezeteivel karöltve az összes felvidéki egyemistát.

A tábor történetéről, az örökzöld sztorikról idén nagyon sokat hallhattok, hiszen a 35. születésnapra való tekintettel a táborozók plusz egy napot tölthetnek el Gímesen. Itt a programpontok között szerepel egy beszélgetés is a táborok főszervezőivel és azokkal, akik nagyban hozzájárultak az évek során ahhoz, hogy a tábor megmaradjon és továbbra is összefogja a felvidéki fiatalságot.

Hiába a sok változás, a cél, hogy a szlovákiai magyar fiatalság együtt szórakozzon, ismerkedjen, megmaradt, nem különben az örökös jó hangulat. Egy dologban azonban az alapító tagok, illetve a mostani szervezőség is egyetért: Gímes az a hely, ahová elég egyszer becsöppenni, és az ember szíve mindig visszahúz, így volt ez 1981-ben és nem különben van ez 2016- ban sem.

Gólyák! Nincs más dolgotok mint jelentkezni a táborba, ahol minden jó elkezdődik! Bővebb infókért kattintsatok ide.

Hozzászólások

comments powered by Disqus