Ti mind egyéniségek vagytok!

Szerző: Izsák Gergely

Tudjuk, hogy Jézus magyar volt. A románok pedig tudják, hogy amúgy nem, mert román volt. Egészen abszurd és szinte elképzelhetetlen végletekbe terelhetnek minket az előítéleteink. Közép-Kelet-Európában is megvan ennek a hagyománya. Erről a témáról beszélgetett Hangácsi István Vörös Lászlóval, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) történészével, Zahorán Csaba történésszel és Czirják Ágnes antropológussal, a Közbeszéd vendégeivel.

A sztereotípiák megkönnyítik az ember dolgát. Egy modell, amit mindenkire rá lehet húzni hovatartozása miatt, így lesznek hangos olaszok, lusta görögök stb., és születik ehhez hasonló, sok megbélyegző nemzeti karakter. A sztereotípiák azért is vannak, mert igazak, és azért is vannak, hogy megcáfoljuk őket. Persze van pozitív megkülönböztetés (precíz német), sőt van összetettebb is, amit lehet így is, meg úgy is értelmezni. Zahorán Csaba hozta fel erre példaként, hogy a románok mit gondolnak a magyarokról. Egy felmérésen előkelő helyen szerepelt, hogy összetartóak. Eleve furcsa, hogy a magyarokat egy nép összetartónak tekinti, hisz nem kell elhagyni még Gömört sem, hogy széthúzással találkozzunk. Miért látják mégis úgy a románok, hogy a magyar összetartó? Amúgy ez pozitív vagy esetleg negatív? Az összetartás magában egy közösség számára mindenképpen pozitív, viszont ez más megvilágítást nyer, ha figyelembe vesszük, hogy Romániában a magyar kisebbségre tekintenek így. Ennek politikai okai vannak, mivel ameddig egy magyar párt volt, addig azt rendszeresen bejuttatták a parlamentbe. Erre, nem véletlenül, de rossz szemmel néz a többségi nemzet, mert érthető, hogy nekik ez unszimpatikus. Itt ezért az összetartás jelenthet elzárkózottságot is.

A sztereotípiák a hagyományra is épülnek. Ez főleg a saját csoporton belül kialakult, és általában pozitív sztereotípiáknál van jelen. A magyaroknál a történelmi múltra utal, hogy lovas nemzet vagyunk, de például én életemben talán egyszer ültem lovon (igaz, akkor egyből hátrafelé nyilaztam is). Erre a hagyományra épül a Nemzeti Vágta, és ennek regionális versenyei. Ha visszagondolunk, Slota ezt a sztereotípiát negatívra fordította, amikor a magyarokról és szőrös kis lovaikról beszélt.

Az ellentéteket csak erősíti a közös múlt negatív tapasztalata. Máig büdös tótozunk és románozunk, de a másik oldalon is ez megy, csak fordítva. A sztereotípiák ilyen használata csak feszültséget szít, értelme egyenlő a nullával. A sztereotípia, mint kategorizálás, egy hasznos módszer, csak mint írtam, helyén kell kezelni.

Hozzászólások

comments powered by Disqus