Új arccal, de régi emberekkel?

Szerző: Izsák Gergely

A Gombaszögi Nyári Táborban a Magyar Közösség Pártjának új elnöke, Menyhárt József volt az Új Szó stúdió vendége. Az előadás után interjút készítettünk vele.

Mi fogja meghatározni az MKP jövőbeli politikáját? Bár az Ön személyében új elnöke van a pártnak, a tűz közelében maradtak régi arcok is.

Ez így igaz, de ahogy a beszélgetésben is mondtam, nem szabad a tapasztalatot, a meglévő munkát kiönteni, mint a gyermeket a fürdővízzel. Tehát nagyon fontos az, hogy az eddig dolgozók tapasztalatait beépítve, és azon munkát megtisztelve, amit ők végeztek, úgy frissítsünk, hogy építkezünk valamire, ami van. Én magam mindig amondó voltam, hogy azokat, akik eddig a munkát végezték, meg kell becsülni, tanácsaikat meg kell hallgatni, és ha építő jellegű a dolog, akkor bele kell vinni az újításokba. Mindemellett az elnökségünk teljesen friss és új erővel építkezik. Ezért úgy gondolom, hogy arányaiban nagyon jól megtalálta magát a hagyomány, az újításnak a célzata és az ereje.

Regionális pártként határozta meg magukat. Nem kellene országos politizálásban gondolkodni? Ez már csak illúzió?

Regionális párt vagyunk olyan értelemben, hogy erős a regionális jelenlétünk, önkormányzati képviselők, polgármesterek, megyei képviselők vonatkozásában, de ez a régió története csupán, hiszen Európai Uniós képviseletünk is van. Cél, hogy visszakerüljünk a szlovák törvényhozásba, és ezért dolgozunk is. Tehát aktívan hozzászólunk politikai vonatkozású kérdésekhez, például nem rég részt vettünk a tüntetésen, a Bonaparte lakópark előtt. Ugyanis úgy gondoljuk, hogy a korrupció nem egy olyan történet, amit nekünk támogatnunk kéne. Tehát a közéleti aktív politikai eseményekhez hozzászólva erősödünk a régióban, ugyanis a következő évben megyei választások jönnek, nekünk pedig az a célunk, hogy a régióban, a megyékben a magyar közösséget legyen, aki képviseli.

dodi

Milyen kapcsolatot kíván fenntartani a magyar kormánnyal, illetve milyen pénzügyi kapcsolatok kötik össze az MKP-t a Fidesszel?

A magyar kormány kifejezte erkölcsi támogatását az MKP irányába. Érsekújvárban a tisztújító kongresszuson Semjén miniszterelnök- helyettes úr mondta, hogy az MKP-t tartják partnernek és tartják az egyedüli magyar érdekeket képviselő pártnak, mint olyannak. Ez a támogatásunk. Gazdasági dolgokról nem tudok szólni. Most történik igazából az átvétele a párt eddigi szerkezetének. Öt hetes pártelnökként az első felét tudom megválaszolni a kérdésnek.

Jövőre, mint említette, megyei választások lesznek. Ekkorra már megvalósulhat az összefogás?

Ez regionálisan változó kérdés. Vannak olyan régiók, ahol nagyon erős arcaink vannak, és más pártok nem is rúgnak labdába. Vannak viszont olyan helyek, ahol bizonyosan kompromisszumokra fog kellenünk hagyatkozni, de azt, hogy hogyan és miképpen, azt a jövő dönti el.

Köszönöm szépen!

Hozzászólások

comments powered by Disqus