Hol volt, hol nem volt...

Szerző: Szalay Hajni

... a Tatooinon és Gombaszögön túl, akárcsak tavaly, a Gombaszögi Nyái Tábor szervezői idén sem feledkeztek meg a legkisebbekről: amíg a szülők nosztalgiáznak, a kicsik szórakoztatásáról jövendőbeli óvópedagógusok hada gondoskodik, Miri és Titi vezetésével.

Az idei már a második alkalom, hogy megszervezték a táborban a Gombaovit. Megszólítottjai elsődlegesen a táborban résztvevő gyerkőcök, pontosabban azok szülei, de tapasztalatból mondom, hogy az idősebbeket sem kergetik el. Az arcfestéssel és hennázással is foglalatoskodó „megőrzőhelyen” az éppencsak totyogó korosztálytól kezdve, egészen a tízévesekig megfordultak már, átlagosan napi 8–10 gyerekkel. A szórakozás garantált: a foglalkozásokat hat leendő óvópedagógus biztosítja, akik a legkülönfélébb programokkal várják az odatipegőket. Mindennaposak a tematikus foglalkozások, amelyek érintik többek között a bolygónkat, a tudományokat, a közlekedést és a Star Wars-t is. Hiába, nem árt időben elkezdeni a felkészülést, hogy a suliban már mindenki tisztában legyen a Halálcsillaggal és a Tatooinnal.

Gombaovi

Délutánonként közös játékkal múlathatjuk az időt, amikor a jövő óvó nénijei tesztelhetik saját ötleteik alapján összerakott társasjátékukat. Ezek azon túl, hogy hosszabb távon lekötik a gyerekeket, még meg is mozgatják őket, hogy az éjjel jobban aludjanak. A rendszeres mesefelolvásról alkalmanként más-más gondoskodik, csütörtökön például N. Tóth Anikót látták vendégül a gyerkőcök, miután egy rövidke túrát tettek a tábort körülölelő erdőben.

Nagy sikert aratott az ún. csendes köny, amelyet Tömöl Gabriella jóvoltából próbálhattak ki a kicsik. Ezen könyvek lényege, hogy betűk helyett képeket, sőt, interaktív feladatokat tartalmaznak. A színes filcekből varrt csodák segítségével a gyerekek játszva tanulhatják meg a mindennapok „felnőttes" dolgait, miközben észre sem veszik: ezzel a gyerekek és a szülők is jól járnak, hiszen a kicsik észre sem veszik, hogy mennyi időt töltenek a pici filcruhák mosógépbe való ki- és bepakolásával, valamint a filcgyümölcsök leszüretelésével, a szülök pedig addig is újraélhetik fiatalságuk kedvenc egy hetének legjobb pillanatait.

A Gombaovi reggel tíztől este hatig várja a lurkókat, és bezártával érdemes megfogadni Jakab tanácsát, aki gyorsan lefekszik, hogy gyorsan holnap legyen.

Hozzászólások

comments powered by Disqus