Élj vele!

Szerző: Izsák Gergely

A Közbeszéd vendégeként a nagysátorban Csóti György, a Kisebbségi Jogvédelmi Intézet igazgatója tartott előadást a civil szervezet működéséről és céljairól. Az előadás témája a nyelvhasználati jogok, amely kérdéskörre csatlakoztak a Kétnyelvű Dél-Szlovákia (KDSZ) mozgalom aktivistái, Bóna Zoltán, Czímer Gábor és Orosz Örs.

A kisebbségben élő magyarság megmaradásának feltételéül szolgál, hogy az anyanyelvét, a magyar nyelvet megtartsa, használja és továbbörökítse. Ha az állam nyelve nem egyezik a polgára nyelvével, akkor bizony az adott állam törvényein múlik, hogy az adott országban létező nyelvet korlátozza vagy támogatja. Általában azon területeken, ahol a magyarság aránya már egy kritikus arány alá került (lsd. Horvátország vagy Szlovénia, bár itt mindig is az alatt volt), akkor a többségi nemzet nem gördít akadályokat a kisebbségi nemzet érdekérvényesítése elé. Viszont Szlovákiában ez a kritikus arány még nem következett be. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, nekünk kell a jogainkkal élni, és/vagy jogokat kiharcolni.

csoti

A KDSZ harca, hogy a nyelvhasználati tereken a magyar nyelv ne legyen a szlováknak alárendelve, és hogy a magyarok száma ne csökkenjen olyan rohamos tempóban, mint amilyenben csökkent az utolsó húsz évben. Az első akciójuk közé tartozott a matricaháború, aminek célja, hogy az állam által biztosított jogokkal éljen közösségünk. Persze a törvény az egy dolog, de annak érvényesítése már más lapra tartozik. Csóti György mesélte el, hogy egy erdélyi kétnyelvű táblát levetettek, és a magánszemélynek, aki a törvényre hivatkozott, hogy maradjon a tábla, azt a választ kapta, hogy „ez a törvény nem azért van, hogy hivatkozzanak rá.” Ezen erdélyi példa azért fontos, mert a kisebbségi nyelvhasználat lehetőségei a többségi nemzet elfogadásán is múlik, aminek egy negatív hozzáállására lett szemléltetve példa. Csóti szerint sajnos ebből van több.

Az országos ismeretséget, ami a szlovák sajtóban is érdemlegesen megjelent, az a magyar nyelvű vasúti táblák kihelyezése. Az „Ekel- projekt” máig meg nem oldott probléma, hisz eddig akármikor kiírták magyarul is a község nevét, azt lefestették, de van ötletük, hogy ezt kijátsszák végre. Nem csak táblákat állítottak, hanem a szlovákiai magánvasút cseh tulajának is felhívták a figyelmét erre, és így került ki például Úszor neve a vasúti megállóba, ami a társaság tulajdonában áll.

kdsz

Végül az aktivisták egy kérdésre válaszolva kérték a közönséget, hogy bátran használják anyanyelvüket, akár akkor is, amikor jegyet vesznek vagy vásárolnak. Fontos, hogy nyelvünk ne gettósodjon el, és Szlovákiában ne csak szűk családi körben használt nyelv legyen.

Hozzászólások

comments powered by Disqus