Magyar világzene

Szerző: Mucha Dorka

A XXI. század valahogy nem arról híres, hogy befogadó lenne. Nehezen viseljük és még nehezebben kezeljük a tőlünk idegen dolgokat, kettőt hátralépünk, amint valami mással találkozunk.

És akkor itt van nekünk ez a Besh O droM dolog. Először arra gondolunk, hogy megint egy magát mókásnak képzelő fiúbanda, akik cigitekerés közben vicceskednek. De nem.

A zenekar korában is létezett Sógor kóma néven, de hirtelen vált nagyon népszerűvé, és ez a népszerűség egészen 1999 óta, a Diáksziget óta tart – állandó fellépői magyarországi és külföldi fesztiváloknak, mondhatni, onnantól nevezhető egy rendezvény fesztiválnak, ha ott vannak. No! És most már Gombaszög is ott van a listán! Üld meg az utat! – mondják nekünk lováriul, tehát indulj el. Ebből is érződik az energia, az a sodrás, amit a zenekar képvisel. Kicsit kárpediem, kicsit múvjorbádi, de valahogy hozzánk mégis közelebb áll. Ötvözik azt, ami a sajátunk, a magyar népzenét és zenei hagyományokat a térség zenéivel és a balkáni zenei világgal. Így kapunk egy magyar, cigány, román, szerb, bolgár egyveleget, amin nem érezhető a kevertség, pont hogy inkább új egységet, új stílust alkot.

besh

Tudtad, hogy...
- a Besh O Drom legelső lemeze, a Macsó hímzés 2000-ben platinalemez lett, és egyedüli magyar korongként ott volt a Magyar Narancs World Music listáján?
- 2003-ban felléphettek 35 ezer ember előtt a montreali jazz fesztiválon és rögtön a fesztivál Best of címét is megkapták?
- volt egy Space Besh O Drom projektjük, amiben az elektronikus hangzás is megjelenik?
- meghódították a színpadot és Alföldi Róbert rendezésében a Szentivánéji álomban is szerepeltek?

És hogy miről gondoskodik a Besh O Drom? Arról, hogy most tényleg, úgy igazán legyen tánc!

„Fekete faluba,
Fehér torony látszik,
Látom a babámat,
Más ölében játszik.

Az is csak kilátszik,
Hogy nincs igaz szíve,
Enyém a gyűrűje,
Más a szeretője.”

Hozzászólások

comments powered by Disqus