Itt az idei Gombaszög teljes programja

Szerző: Czímer Gábor

Ahogy azt már megszokhattátok, a tábor idén is két előadói sátorral és további beszélgetéseknek is teret adó programhelyszínekkel vár Titeket. Igyekszünk évről évre összegyűjteni a legfontosabb és legaktuálisabb közéleti témákat, s ezek köré építeni a programot. Szó lesz a brexitről, a kis létszámú iskolák megmentéséről, de szóba kerül a titokzatos 5. fizikai kölcsönhatás is, amelyet debreceni kutatók fedeztek fel.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a Gombaszögi Nyári Tábor előadói sátrába várjuk az MKP új elnökét, Menyhárt Józsefet és Solymos Lászlót, a Híd környezetvédelmi miniszterét. Most azonban a július 12-én induló fesztivál és szabadegyetem teljes közéleti programját itt böngészhetitek! Terítéken a kétnyelvűségi mozgalmak, a brexit, az irodalom, a színház és még rengeteg más izgalmas téma.

program

Idén Gombszög július 12-én indul, a nulladik nappal, de a tábor közéleti programjai július 13-án, szerdán kezdődnek el. A megnyitón ott lesz Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Az ünnepélyes megnyitó után egy igazi szenzációról lesz szó, a Közbeszéd blogportál előadói sátrába várják Krasznahorkay Attilát, az MTA Atommagkutató Intézetének főosztályvezetőjét. Krasznahorkay és kutatócsoportja az elmúlt hetekben egy olyan felfedezést tett, amely alapjaiban rázta meg a fizika világát. A kutatók egyik kísérletében a sötét anyag részecskéjét, vagy talán az ötödik kölcsönhatást találták meg. Hogy melyiket, az a táborban kiderül. A szerdai napon lesz még közönségtalálkozó a Kétnyelvű Dél- Szlovákia nyelvhasználati mozgalom aktivistáival, de a sci-fi és a Trónok Harca politológiájáról, valamint az Új Szó napilap és a politikai nyomásgyakorlás viszonyáról is lesz szó. Kora este pedig Peter Krajňák, az oktatási minisztérium államtitkára (Híd) és az MKP oktatásügyi alelnöke, Kiss Beáta vitázik majd arról, valóban sikerült-e megmenteni a kis létszámú magyar iskolákat Szlovákiában.

A csütörtöki napon ugyancsak forró közéleti témák kerülnek terítékre. Már reggel a táborba várjuk Bukovszky Lászlót, a szlovák kabinet kisebbségügyi kormánybiztosát. A kormányhivatalnoktól a kisebbségi támogatásokról és a nyelvhasználati jogszabályok megváltoztatásáról is lesz mit kérdezni. Szintén délelőtt valósul meg Diákok és tanárok az oktatásért címmel egy panelbeszélgetés, ahová az alulról szerveződő, az oktatás területén tevékenykedő mozgalmak képviselőit várják. Ők, a sztrájk- és tüntetésszerverők adnak majd betekintést akcióik kulisszái mögé. Európa jövőjéről pedig Tamás Gáspár Miklós* ismert filozófus beszélget majd a táborozókkal. Az orosz információs hadviselés rejtelmeibe két külpolitikai szakértő, **Jarábik Balázs és Feledy Botond kínál majd betekintést.

ujterkep

A tábor hagyományaihoz híven a rendezvényre minden évben meghívót kap a szlovákiai magyarokat képviselő mindkét párt vezetése is. Így a pénteki napon Gombaszögre látogat Menyhárt József, az MKP frissen megválasztott elnöke, akitől többek között arra a kérdésre várjuk a választ, hogy kivel és hogyannműködne együtt a jövőben. A délelőtt folyamán ugyancsak a tábor vendége lesz Solymos László, a Híd környezetvédelmi minisztere is. A tárcavezetővel egyebek mellett arról beszélgetünk majd, miként látja a kormánykoalíciót belülről. A magyarországi politikai elit is képviselteti magát a táborban.Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosával a fiatalokat érő kihívásokról beszélgetünk majd. Ezen a napon a tábor vendége lesz még Bárdos Judit színművész is.

A szombati nap a 25 éves Diákhálózat ünnepi panelbeszélgetésével indul, később pedig a Nemzeti mítoszok a magyar, szlovák és román társadalmakban című előadással folytatódik. Ezen a napon újra terítékre kerül az oktatás. A szlovákiai magyar felsőoktatásról Bárczi Zsófia nyitrai dékán asszony, Horváth Kinga komáromi dékán asszony, Lovász Bálint diákszervezeti képviselő és Hortai Ferenc csehországi doktorandusz beszélget. Az aktuális világpolitikai témák közül az európai iszlám közösségek radikalizációjáról és integrációjáról is szó lesz a táborban. A Phoenix Polgári Társulás vendége lesz Gombaszögön Jana Cviková, Jana Juráňová, Bárczi Zsófia, Bolgár Katalin, Jitka Rožňová írónők, akikkel Rácz Vince beszélget majd arról, van-e neme az irodalomnak. Szombaton a sport sem maradhat ki, hiszen Gazdag József a hírhedt Trollfoci blog adminjaival beszélget majd a labdarúgásról.

Mégis mennyi programra lehetséges egyálalán eljutni egy hét alatt??!! Próbáljátok ki! Egy hét múlva kezdünk!

Hozzászólások

comments powered by Disqus