Exponálj!

Szerző: Bilás Zsuzsanna

Tóth Péter, a Hívd elő a Csacsit! önkéntesének írása.

Jó, na de hogyan...?!

Helyesen! Szól a válasz röviden. Jó, de mi segíthet nekem ahhoz, hogy a helyesség fokát némiképp megállapítsam? Tavaly említettük az ún. napocska-16 szabályt, mely eképpen szól: állítsd a géped rekeszét f/16-ra, s a sebességét a film ISO, leánynevén ASA-hoz igazítsd. Vagyis 100-as film 1/100s-os idő, vagy ahhoz közeli, mondjuk 1/125s. Természetesen nem csak az intuícióra hivatkozhatunk, ilyenkor jönnek a műszaki berendezések. Vételezhetsz külön, és csakis erre az egy problematikára kitalált eszközt, amit egyszerűen expoziméternek, vagy magyarosabban fénymérőnek becézünk, de ez költséges mulatság. Mi legyen hát? A megoldás szinte triviális a mai korban, hisz sokunknak ott csücsül zsebében az okostelefon.

Elég csak egy alkalmazást letölteni, és készülékünk átalakul egy egészen jól használható fénymérővé. Akár Androidos, Windows, vagy netán iOS-es a kütyüd, mindegyikre találsz valamilyen alkalmazást, mely képes fényt mérni. Nézzünk pár példát.

Íme egy Andriodos, iOS-es alkalmazás, a LightMeter Free.

Grafikailag egy hagyományos fénymérő alakját kapta. Ezeknél nem volt szokatlan, hogy úgy működtek, mint egy kicsi, kétaknás fényképezőgép. Itt a film helyett egy fényérzékeny félvezető volt jelen, a másik pedig képet vetített ki a tekerő közepére. Mielőtt még nekiállnánk a mérésnek, be kell állítani filmünk érzékenységét, melyet ISO-ban adunk meg. Ezek után a kereső segítségével gépünket nekiszegezzük áldozatunknak, és a measure gomb megnyomásával véghezvisszük magát a mérést. A barna gyűrű elfordul. Ez tartalmazza az exponálási időket. A külső ívben felírt szürke számok a rekesz méretét szabják meg. Amely számok szembe kerülnek, azok lesznek az exponálási értékeink.

lightmeter

Konkrétan a csatolt képen látható állás azt jelzi, hogy ha a fényképezőgép rekeszét f/2.8-ra tudjuk állítani, akkor ehhez 1/8s idő dukál. Mint az ahogy sok helyen szokásos, itt sem írnak tört számokat, de annyit megállapíthatunk, hogy az egyestől jobbra egész számok lelhetőek, balra pedig a törtek. Ugyanezt az alkalmazás iOS-re is létezik :)

Windows oprendszerű készülékre is lehet szerezni fénymérő alkalmazást, de jobbat, mint a Digital Light Meter nem leltem. Sokat nem mond az alkalmazás. Beállítjuk a film érzékenységét, a zár sebességét és a rekesz méretét. Erre a mérés után az alkalmazás megmondja, mennyi ún. expozíciós értékkel térünk el a megadott beállítással az általa mért adatoktól... Pompás…

Ha már írtam expozíciós értéket, had jegyezzem meg, mi is az. Angolul Exposure Value-nek hívják, rövidítve EV-ként tüntetik fel. Talán észrevettétek, hogy az expozíciós idők kb. feleződnek, és hasonlóképen vannak az "ef számok" is, vagyis a rekesz méreteinek relatív értékei is hasonlóan mennek sorba, de mégsem mindig duplázódnak, feleződnek. A rekesz relatív mérete csak annyit mond meg, hogy az adott lencsénk gyújtótávolságához képest mekkora az átmérője. Általában kisebb szokott lenni, innen az f/x, ahol x az a mágikus f szám. Amennyiben simán dupláznánk az átmérőt, akkor az áthaladó fény mennyisége négyszeres lenne, mivel a rekesz mérete, felülete is négyszeres lenne, ezért itt egy négyzetgyök kettő sort használunk. Tehát dupla idő = dupla mennyiségű expozíció, úgyszint, ha egyel nagyobb rekeszt állítunk be (vigyázz, kisebb f szám ). Az EV is hasonlót ad meg. Itt a nullás érték azt az állapotot adja meg, mikor 1s ideig f/1 rekeszen exponálunk. Ha duplázzuk az időt (vagy a rekesz méretét, vagyis egyel csökkentjük az f számot), akkor az EV érték egyel csökken. Amennyiben fordítva művelünk, nő az EV értéke.

Remélem, most már nagyjából fogod tudni, hogyan is exponálsz.

Hozzászólások

comments powered by Disqus