Utazás a Föld középpontja felé!

Szerző: Halász Gábor

Hogy a Gombaszögi Nyári Tábor vonzerejét tovább fokozzuk, itt az idő szólni néhány szót a helyi barlangról. Ha földrajzilag kellene betájolni, a Szlovák-karszt Nemzeti Park, azon belül pedig a Bioszféra Rezervátum területén fekszik. Frissítés! Pont a minap látott napvilágot a hír, hogy egy eddig ismeretlen járatrendszert fedeztek fel az eddigiek felett, amely egész Közép-Európában egyedülálló!

Az első felfedezők (Rozložník, Herényi, Abonyi, stb.) 1951-ben jutottak be először a mélyedésbe a patak medrének kimélyítésével. A látogatók számára 1955-ben nyitották meg, 1968-tól pedig ez lett Szlovákia első gyógyászati, iletve rekreációs célokra használt barlangja.

A barlang bejárata 11 méterrel a Fekete-forrás felett van, innen léphetünk be a 285 méteren át látogatható képződménybe. Összesen 530 métert járhatunk be, ugyanis két vonal nyitott a látogatók előtt. Ami igazán különlegessé és egyben a természeti világörökség részévé teszi, azok a Szlovákiában egyedülálló szalmacseppkő- képződmények, amelyek a három méteres hosszt is elérhetik. Néhol olyan benyomást keltenek az emberben, mintha megdermedt volna a nyári zápor a szemei előtt. Persze a barlangban egyéb cseppkőlefolyásokat, bekérgeződéseket is meg lehet figyelni.

cseppko

A barlang belterét, mintha igényes 19. századi belsőépítészek hangolták volna finomra a lélegzetelállító, göndör üvegcseppkövekkel és a tágas térrel. A középpontban a Márványtermet ajánlatos megnézni, szinte már művileg előállított hatást nyújtanak az arányosan elnyúló cseppkövek. Ezerféle színükkel a látogatók szemeit szólítgatják.

barlangto

A barlang összhosszúsága egyébként több, mint másfél kilométer. Az üregeit folyások, illetve ideiglenes áradások alakították ki. Jelenleg a Fekete-forrás felett pihen, de a talpunk alatt is vízfolyások zúgnak. Amit az állatvilágárol tudni érdemes, denevérek csak tavasszal fordulnak elő az alagutakban, de az utóbbi időben elszaporodtak a környéken a szalamandrák (salamandra salamandra).

szalamandra

A tábor alatt szabadon látogatható lesz a barlang, ezért a féktelen hepajok előtt-után-közben ideális hely lehet, hogy kicsit feltöltődj pozitív engergiákkal. Ha úgy döntenél, hogy adsz egy esélyt a helynek, ne felejts el magaddal hozni egy nagymama-made kötött pulóvert, mert a járatok hőmérséklete nem éri el a 10 fokot.

UPDATE! Friss hír, amely az elmúlt héten látott napvilágot, és nagyban megváltoztathatja a barlang jövőjét, hogy barlangászok csoportja egy egész, eddig ismeretlen emeletet fedezett fel a föld mélyén, rendkívül gazdag és értékes heliktit itöltéssel, mely a tág régióban is egy nagyon ritka cseppkőképződmény! Idén ugyan még nem, de reméljük, néhány éven belül látogatható lesz a most feltárt rész is!

az új felfedezés

távolról

közelről

Fényképek: Mikulás Repaszky facebook oldala

Hozzászólások

comments powered by Disqus