A „Hívd elő a Csacsit!” visszavár!

Szerző: Reczai Lilla

Két hete már olvashattatok arról, hogy a tavalyi Gombaszögi Nyári Táborban egy oktató-és alkotóbemutató-műhely keretén belül filmes gépekkel lehetett szaladgálni, múlt héten pedig a szaladgálás során született néhány fényképet is megtekinthettétek.

A jó hír az, hogy idén sem lesz másképp, csak épp saját alkotóműhellyel fog rendelkezni a Hívd elő a Csacsit! programpont, amely leválik a Sárga Szamár sátortól. Sőt! A szervezők újításokkal is készülnek az érdeklődők számára, melyek közül a legizgalmasabb a lyukkamera-építő workshop lesz! Hogy ez valójába mit is rejt magában, az a táborban kiderül!

mate

Demjén Gergő, a Csacsi egyik önkéntese ekképpen nyilatkozott az idei évről: „A tavalyihoz képest szeretnénk, ha idén szervezettebb lenne a munka, valamint azt, hogy a képek feldolgozása se csússzon ki a tábor időintervallumából.

A további tervekről szintén Gergő tájékoztatott minket: „Alapvetően a fő csapás a kis- és középformátumú gépekkel való fényképezés lesz, főleg fekete-fehér filmre fognak fotózni a bátor jelentkezők, ezt dolgozzák majd fel egészen onnantól, hogy a negatívokat előhívják, megszárítják, archiválják, bescannelik, és küldik tovább a Médiasátorba, hogy az ott munkálkodók publikálhassák a közösségi médiába. Éjjelente be lesz izzítva a sötétkamra, és aki rászánja az időt meg a fáradságot, annak lehetősége lesz, hogy saját maga csináljon papírképeket a saját anyagából. Ehhez minden felszerelést, anyagot biztosítunk, és az is megmutatjuk, hogyan kell a nagyítót kezelni, hogyan kell piros fényben lötykölni a tálakban a vegyszereket, stb. Ezen kívül színes előhívást is tervezünk készíteni, sajnos nem papírképekben, de digitálisan be fogjuk tudni scannelni a fotókat.”

A fülünkbe jutott továbbá a hír, hogy ismét lesz történelmi fotográfiai bemutató, méghozzá Gyetvai Zoltán vezetésével, hasonlóan a tavalyi évhez. Zoltán nedves kollódiumos eljárással fog portrékat készíteni, nem kisebb eszközzel, mint a kétemberes masinájával, amelyet újfent elhoz magával a táborba.

gyetvai

A fényképészek napja általában két részre bontható: amíg világos van, addig fotóznak, éjjel pedig nagyítanak. Annyira jóóóóól hangzik, ugye? Tavaly nagyon sok hangulatkép készült a tábor alatt, s nagy a valószínűsége, hogy ez idén sem lesz másként. Ragadjatok gépet! Ráadásul a „csacsisok” még kirándulást is terveznek beiktatni a programba, amely lehetőséget nyújt majd a természet fotózására is.

Harci feladatot a táborig, ha te is csatlakoznál a Csacsihoz: hozz magaddal, ha van, filmes gépet, és készíts menőbbnél menőbb fotókat! Fontos információ, hogy a műhelymunkán előzetes regisztrációt követően lehet részt venni. Érdemes tehát figyelni a Facebook-ot, ahová a héten esemény formájában felkerül minden fontos tudnivaló a műhelyről. Az előregisztrációs formalap kitöltése után pedig tényleg nincs más dolgod, mint előkotorni a szülők, nagyszülők retro masináit!

Jelentkezz, mi pedig garantáljuk, hogy nem bánod meg!

Hozzászólások

comments powered by Disqus