Csacsiidéző: Ilyen volt tavaly a Sárga Szamár analóg fotólaborja

Szerző: Bilás Zsuzsanna

Az írásért köszönet Reczai Lillának.

Emlékeztek még a tavalyi tábor egyik legmenőbb programjára? Tudjátok, az előhívott fotókra gondolok, amelyek a Sárga Szamár szervezősége alatt valósultak meg egy vadiúj oktató-és alkotóbemutató-műhely keretén belül. Az ötletgazda nem volt más, mint Tóth Péter, ismertebb nevén Jason, a hagyományos, vegyi fényképészet nagymestere, akinek mindig egy retro Yashica fényképezőgép lóg a nyakában. Elevenítsük fel egy kicsit a tavalyi történéseket!

Volt egyszer egy iciri-piciri faház Krasznahorkaváralján, amely a Hívd elő a Csacsit! névre hallgatott. Itt készültek a remekbeszabott retro hatású képek, amelyeket filmes gépekkel fényképeztek a fotózni vágyók. A tábort megelőző regisztráció során bárki jelentkezhetett, így jött létre a 2015-ös analóg fotólabor csapata.

Naponta adott volt egy fotózásra alkalmas téma, de természetesen az ötletek nagyrésze a gépkezelők fantáziájára volt bízva. A résztvevők készíthettek portrét, tájképet, illetve műszaki jellegű tárgyfotókat is. A faházikó arra szolgált, hogy ott, a sötétben hívják elő az ellőtt képkockák negatívjait, és különböző nagyításokat készítsenek róluk spéci fotópapírokra. Izgalmasan hangzik, ugye?

fotozas

A szervezők igyekeztek a lehető legtöbb és legkülönbözőbb fényképezőgépet összeszedni, valamint a bátor jelentkezőket is arra buzdították, hogy hozzák el saját szerzeményeiket. Lettek is kis, közép-, és nagy formátumú filmes gépek különféle korokból és helyekről. Ezeket lehetett kipróbálni a tábor ideje alatt. Az elkészült képekből pedig rögtönöztek egy valóban megnyerő kiállítást, így mindenki megmutathatta heti munkáját a nagyközönségnek. A résztvevők együttesen megbeszélték, milyen az előnyös kompozíció, technika, mire érdemes odafigyelni fényképezés közben. A csacsielőhívók közösen fejlesztették, bővítették tudásukat az analóg technikákat, illetve a fényképészet alapjait illetően.

Sőt, mi több! Gyetvai Zoltán, füleki származású fotóművész is ellátogatott a Sárga Szamár sátorba, hogy fotóműhelyét s munkásságát megcsodálhassák az érdeklődők. Kizárólag hagyományos technikával dolgozik, közép-és nagyformátumú filmanyagokra készült képein kívül más, régi technikával is készíti alkotásait. Előadásában a nedves kollódiumos eljárást mutatta be, amellyel a fotóműhely résztvevői is megpróbálkozhattak.

gyetvai

A bátor jelentkezők a gépekhez való filmeket a Sárga Szamár sátor ,,filmüzletében” szerezhették be, ahol kiválaszthatták a gépekhez szükséges nyersanyagot. Nem csak alapanyagokat szolgáltatott a sátor, hanem hasznos tippekkel, és fotóirodalommal is rendelkezett, amelyek elengedhetetlenek voltak a kíváncsiskodók számára.

Kíváncsi olvasó! A fentiekben a Hívd elő a Csacsit! rovat első bejegyzését olvashattad, ami a tavalyi év történéseit volt hivatott felidézni. Jövő héten egy fotóriporttal térünk vissza, azután pedig megtudhatjátok, hogy idén, a 2016-os Gombaszögi Nyári Táborban mivel várnak a Sárga Szamár önkéntesei, a fotólabor munkatársai! Garantáljuk, hogy izgalmas lesz a program!

Hozzászólások

comments powered by Disqus