Minden, amit még tudnod kell a zenei felhozatalról!

Szerző: Hajtman Gábor

Valamivel több, mint egy hónap és KEZDŐDIK! Július 12-én megnyitja kapuit a Gombaszögi Nyári Tábor, új helyszínnel, új élményekkel, de bízunk benne, hogy a hangulat a régi marad. Igyekeztünk idén is változatos zenei programot összeállítani, vessünk hát rá egy pillantást, hogy melyek azok a zenekarok, akikről eddig még nem hullt le a lepel!

Először is tisztázzunk egy tényt. A Korai Öröm nevű zenekar két felállásban lép fel a táborban: a Korai Acoustic Instrumental és a Korai Tancemission bár sok közös vonással rendelkezik, zenéjük mégis más. Bízzunk benne, hogy azért az Öröm megmarad szerda este a nagyszínpadon!

Azt ugyebár már elárultuk, hogy csütörtökön a Magashegyi Underground és a Halott Pénz dalaira tombolhatunk, de van itt még valami, amit mindenképpen tudnotok kell! A csütörtöki zenei programot színesíti a Farkas a Mézes a Német meg a Bob is. Az megvan, hogy ők négyen a tavalyi tábornak köszönhetően találtak egymásra? Főként Farkas Meli saját verseit dolgozzák át zenekarra, de akad a repertoárban Ady Endre és Szabó Lőrinc vers is, bőven.

Pénteken a PASO-nak és a Margaret Island-nek örülhetünk, de ne gondoljátok, hogy megússzátok egy kis hazai nélkül! Velünk lesz ugyanis a pozsonyi székhelyű Buy Her Sugar, akik egy kis elektrofolkkal fűszerezett silky pop-ot hoznak magukkal. Izgalmasan hangzik, ugye?

Szombatra az előrejelzés biztosra mutatja, hogy este meleg, már-már szavannai időre lehet számítani, ezért úgy gondoltuk, a KFT lenne a legkézenfekvőbb megoldás, hogy egy kis afrikai hangulatot teremtsenek. Tudjátok, Laár Andárs zenekara... Egyéni, ironikus hangvétel és sok abszurd, szövegközpontú dal. A kritika kezdettől fogva az újhullámhoz sorolta őket, de széles tömegeket megmozgató koncertjeikkel és országos slágereikkel túlnőttek az alternatív kereteken. Ne mondjátok, hogy nem kezdtétek el dúdolni a Balatoni nyárt!!!

A szombati napon még egy nemzetközi deszkákat megjárt zenekar, a Besh o droM is Gömörbe érkezik. Az együttes zenéjében a kelet- európai kultúra sokszínűsége tükröződik vissza. Tortapapír, Ha megfogom az ördögöt, Meggyújtom a pipám - hogy csak a legismertebb dalaikat említsük.

Persze szombaton sem hagyjuk a kíváncsi füleket felvidéki együttes nélkül. Jön a komáromi Spliff 447! Hiphop, poprock, ska és reggae ötvözetét szórják majd szét a hangfalakon keresztül. Ha mindenképpen nevén kellene nevezni őket, a „beatang” stílus kifejezést részesítik előnyben.

Az utolsó napon, vasárnap többek között a Kistehén zenekaré lesz a szerep. A magyar zenei éterbe a Szájber gyerekkel robbantak be, s bár azóta átestek néhány változáson, ami a zenekar tagjait illeti, mindmáig népszerű dalokkal állnak elő. Az Ezt is elviszem magammal dal köré egy egész kultusz alakult, s a Jó csávó a Markó is komoly népszerűségnek örvend.

A nap másik fellépője a Budapest Bár, akiknek a magyar rockzene kultikus alakjaival karöltve olyan klasszikus számokat sikerült már teremteniük, mint a sokak által dúdolgatott Szívemben bomba van vagy a Szilvafácska. Örökzöld táncdalokat, filmslágereket, kuplékat adnak elő újszerűen, kiváló ízléssel, kifinomult cigányzenei háttérrel.

A Budapest Bárhoz pedig mi passzolna jobban, mint Korpás Éva. Éva célja, hogy egyre több gyermek és felnőtt szívébe, lelkébe becserkéssze a magyar népdal szeretetét. A dzsesszes, dzsessz-rockos és komolyzenei ihletésű feldolgozások mellett egy-egy alkalommal eredeti formájukban is felcsendülnek a dallamok, hogy a hallgató számára egyértelmű legyen, "honnan jöttünk és hová kéne érkeznünk".

Na, tegye fel a kezét az, aki nem szédült bele ebbe a zenei kavalkádba! Ha nem pottyantál le a géped mellől és még nincs biztosítva a bérleted, akkor ne késlekedj! Kattints a Jegyek fülre a menüben, és válts jegyet a megállás nélküli tombolásra!

Ugye tudjátok, hogy a fenn említetteken túl is még egy csomó fellépő lesz a táborban? Elevenítsétek fel a neveket, bőven van mit memorizálni!

Találkozunk Gombaszögön!

Hozzászólások

comments powered by Disqus