Melegvizet mindenkinek! Óriási lehetőség előtt Gombaszög

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

A napokban vált köztudottá, hogy a tábornak otthont adó krasznahorkai autókemping megvásárlásához jelentős támogatást kapnának a szervezők. Ha az adásvétel sikerrel lezajlik, a kempingben jelentős fejlesztések várhatók. A Bethlen Gábor Alap jóvoltából megítélt támogatás hathatósan segítené, hogy sokkal vonzóbb és korszerűbb infrastruktúrával működjön tovább a számunkra oly kedves kemping. Ha a település önkormányzata is jóváhagyja a beruházást, új faházak és vizesblokk is épülhet. És talán a melegvízhez is nyugodtan hozzászokhatunk majd.

Ahogy azt a Facebookon már láthattátok, a fejlesztésről látványtervek is készültek. A megítélt 54 millió forintos, vagyis mintegy 180 ezer eurós támogatásból elsősorban a kemping megvételét lehetne finanszírozni. Később aztán épülhetnének olyan csillivilli faházak, mint amilyet az alábbi képen is láthattok (itt ezer köszönet a terveket kidolgozó Fiatal Építészek Fórumának: Szép munka fiúk, lányok!)

add meg a kép czímét

A faházak tervezésekor az összkomfort (fürdőszoba, miegymás) mellett az is fontos szempont volt, hogy az építmények közösségi terei be tudják fogadni a tábor kisebb programjait is, például beszélgetéseket, workshopokat.

add meg a kép czímét

A táborozók tudják, hogy egy ekkora rendezvényen a vizesblokkok, vagyis a WC-k és a zuhanyzók állapota sarkalatos kérdés. A kemping jelenlegi felszereltsége e téren, enyhén szólva, nem a legideálisabb. Épp ezért az elmúlt években a szervezők rengeteg kiegészítő megoldást kerestek a problémára. Évről évre csak szaporodtak a fesztiválokra jellemző Toi-Toi WC-k és a futballpálya zuhanyzói is közel maximális kapacitáson működtek. Ezt az állapotot egyszer és mindenkorra megoldaná az új vizesblokk megépítése, amelyekben korszerű toaletteket és zuhanyzókat lehetne kialakítani. A tervek láttán már szinte bőrünkön érezzük, a melegvizes (!) zuhany kényelmét:

add meg a kép czímét

Nem csak a faházak és a vizesblokk újulhatna meg, de a kemping belső részén is kisebb változtatások valósulhatnának meg. Pofonegyszerű megoldással, a terep természetes lejtését kihasználva, egy kisebb lelátót lehetne kialakítani, amely ideális helyszíne lehetne a spontán zenélgetéseknek, beszélgetéseknek is.

add meg a kép czímét

A vendéglátás is új dimenziókat hódíthatna meg, ha a tervek szerint kibővülne a kocsma. Az új épület elegendő helyet biztosítana minden éhes-szomjas táborozónak. Nem is beszélve arról, hogy ez az épület is alternatív teret adhatna a különféle programoknak, akár a műveltségi vetélkedő izgalmait is itt élhetnék át a táborozók.

add meg a kép czímét

"Már korábban is rengeteg pályázattal próbálkoztunk, most úgy fest, ezúttal sikerrel jártunk. Hisszük, hogy a legnagyobb hazai magyar ifjúsági rendezvény közösségünk jövője szempontjából a legjobb beruházás"- mondta Orosz Örs a tábor főszervezője.

Hozzászólások

comments powered by Disqus