Irodalmi Szemle újratöltve

Szerző: Bilás Zsuzsanna

A tavalyi évben az Irodalmi Szemle képviselői is megjelentek a Gombaszögi Nyári Táborban, így természetesen az idei programból sem hiányozhattak. A Márai Sándor sátor és a Nagysátor egyaránt jelentős szlovákiai, szlovákiai magyar, illetve magyarországi írókat, költőket szerepeltetett, akikkel mondhatni már hagyományszerűen Szalay Zoltán és Száz Pál – az Irodalmi Szemle főszerkesztője és szerkesztője – beszélgetett.

A szerdai napon többek között Vida Gergely és Michal Habaj fordult meg az irodalmi sátor alatt. Made in Czechoslovakia címmel költészetről, gyerekkorról és a szerzők már megjelent köteteiről folyt a társalgás magyar, illetve szlovák nyelven, felváltva. Nosztalgiázós irodalmi fejtágításban részesültek azok, akik ellátogattak az előadásra és a hallgatóság is visszatekinthetett saját gyerekkorára, milyen csínytevéseket végeztek ki ,,kisemberként“. A beszélgetés betudható akár egy tematikus lapszámbemutatónak is, hiszen az irodalmi folyóirat július-augusztusi duplaszáma szintén a csehszlovák időkbe repíti vissza olvasóit. Csütörtök este a Nagysátor félhomályában Czinki Ferenc olvasott fel novelláiból, melyeket Schoblocher Barbara és Jancsó Gábor, a Blahalouisiana zenekar tagjainak kellemes melódiáji szakítottak félbe. A zenés felolvasóest hűen tükrözte címét: Komcsa & város & rock’n’roll!

blahalouisiana

Péntek délután Kukorelly Endrével, a Kalligram rovatvezetőjével, József Attila-díjas költővel beszélgetett Szalay Zoltán és Száz Pál. Kukorellynek eddig tizenhat kötete jelent meg, Krasznahorkaváralján a két utolsót, az Országházi divatok, valamint a Mind, átjavított, újabb, régiek című összegyűjtött verseit tartalmazó könyvét mutatta be az irodalomkedvelő táborozóknak. Érdekesség, hogy ő hozta létre a Facebookon a Kortárs irodalom a közoktatásban nevű oldalt, hiszen szívügye a kortárs irodalom népszerűsítése. Az irodalmi délután Kukorelly részéről fontos üzenettel zárult: „írjatok naplót és brutális verseket!”

A tábor teljes ideje alatt az érdeklődők megtalálhatták az Irodalmi Szemle régebbi, illetve legújabb példányszámait is a fenn említett beszélgetéseken, valamint a Sárga Szamár sátor polcain, és el is vihették azokat, továbbá támogatásukkal bizonyíthatták, mekkora irodalom rajongók valójában. Bízunk benne, hogy a 2016-os Gombaszögi Nyári Tábor programpalettáját is színesíteni fogja legéberebb, legnyitottabb, és legelevenebb irodalmi lapunk, az Irodalmi Szemle!

Hozzászólások

comments powered by Disqus