Újra három haranggal büszkélkedhet Krasznahorka vára

Szerző: Stubendek Attila

Vasárnap ünnepélyes keretek között felszentelték Krasznahorka várának újraöntött harangjait, az eredetiek a tűzvész martalékai lettek. A harmadik harang jelszóval meghirdetett gyűjtés sikerrel zárult, Gombaszögön és más fesztiválokon összesen kétezer eurót gyűjtöttünk össze a felújításra! Köszönjük mindenkinek!

Az újjászentelésre összegyűlt a falu és a környék apraja-nagyja, Krasznahorka testvértelepüléseinek küldöttsége, civil szervezetek képviselői, köztük Gombaszög szervező csapatának különítménye is. A harangszentelésen Orosz Örs, Gombaszög főszervezője és a Sine Metu polgári társulás elnöke is mondott köszöntőt.

add meg a kép czímét

"Krasznahorka vára nemzeti azonosságunk jelképe. Attól a perctől kezdve, hogy világra jövünk, a mi Szent Istvánunk alapít államot, a mi Andrássyaink küzdenek az oszmán hódítók ellen és a mi Rákóczi Ferencünk küzd a magyar önrendelkezésért, a vár pedig egy olyan jelkép, ami összeköti a ma élő, a már elhunyt és a jövőben megszülető magyarokat.

A Gombaszögi Nyári Tábor lakóival is ezt nyilvánítottuk ki tavaly, amikor több mint ezerötszázan öleltük körbe a várat, idén pedig, ha csak egy estére is, de újra kivilágítottuk azt.

A harangavatással most akaratunkat fejezzük ki, hogy a vár leégése és pusztulása után nem mondunk le nemzeti identitásunkról, de újjépítjük azt, ha kell, tégláról téglára.

add meg a kép czímét

A derék krasznahorkaváraljaiak és a környéken élők jól tudják, hogy nem a 2012-es tűzvész volt az első, amely a várat sújtotta, annak egy része 1817-ben egy villámcsapás következtében egyszer már leégett. Akkor közös erőfeszítéssel épült újjá, aminek kulcsa az összefogás volt.

Igen, napjainkban is az összefogás az, ami nem csak a vár régi dicsőségét hozhatja vissza, hanem az egész közösségünket újra felemelheti. Helye van a vitának, a rivalizálásnak, de helye kell legyen az együttműködésnek is. Minden jó szándékú emberrel szóba kell állni, de senki sem sajátíthatja ki egy közösség irányítását, vagy a dolgok értelmezését. Andrássy Gyula, Krasznahorka ura, és történelmünk egyik leginkább lényeglátó politikusa, jól tudta ezt. A harang felállításával az ő örökségéhez is hűek vagyunk.

Hűnek lenni a múlthoz, a jelenben pedig a jövőért dolgozni. Ennél több ma sem kell."

add meg a kép czímét

A harangszentelés és mise után ünnepi menet kísérte a faluközpontban lévő székely kapuhoz a harangokat szállító, feldíszített hintót, ahonnan hamarosan a helyükre kerülnek a harangok.

Jó volt újra találkozni a krasznahorkaiakkal, köztük táborozókkal is. Még egyszer köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy Krasznahorka vára, közösségünk szimbóluma újra régi fényében tündökölhessen!

add meg a kép czímét A harangszentelés gombaszögi küldöttsége, jobbról balra haladva: Lukáč Eszter, Bóna Zoltán, Orosz Örs, Bauer Ildikó, Domján Kristóf és Stubendek Attila

Hozzászólások

comments powered by Disqus