Miért vagy ilyen paraszt? – Lovasit kérdeztük

Szerző: Sztankó Annamária

Lovasi aztán tud storyzgatni! A Kiscsillag koncert elé tervezett rövid interjúból több mint fél órás beszélgetés kerekedett, amihez itt-ott a zenekar többi tagja is megjegyzést fűzött. Kiderült, melyik bandákra érdemes odafigyelni, meg lehet –e élni a zenélésből, és az is, miért verekedett Kis Tibi traktoristákkal.

Mennyire követed a mai fiatal zenekarokat?

Nem követem, de az ember óhatatlanul belebotlik. Együtt játszunk, vagy amikor turnézunk, helyi zenekarok lépnek fel előttünk, akik éppen feljövőben vannak, esetleg éppen a helyiek javasolják őket nekünk. A Fishing kapcsán például szerintem nálunk játszik a legtöbb olyan zenekar, akik a budapesti agglomerációból nehezebben tudnak kitörni. Budapesten viszonylag jól működő klubbélet van, sok zenekar, sok helyszín. Pezseg a város, Magyarország többi része viszont picit halott. A 90-es években volt 50-60 város, ahol lehetett játszani, biztonságosan. Ma 10-15 ilyen van. Plusz a fesztiválok ugye, amik elméletileg jó helyszínek lennének a kezdő zenekaroknak, de a legtöbben inkább tutira mennek, és nem akarnak kínlódni a kezdő zenekarokkal. A Fishingen például külön színpad van nekik. Most kifejezetten erős bulit tolt az Elefánt és az Esti Kornél. A ZPZ is az egyik legjobb koncertet adta, de ők teljesen hobbisták. Elküldtek egyszer egy anyagot, és én beleszerettem. Ma már telített a piac, ráadásul a médiumok is meghatározzák, hogy mi futhat be. A Petőfi ebből a szempontból elég nyitott, de például extrém metált nem nagyon játszanak, amit én kifejezetten fájlalok. Illetve inkább azt, hogy nincs olyan rádió, ami kifejezetten világzenét játszik rendszeresen, vagy keményebb stílust.

Hogyan működtök a zenekarban? Ki a főnök?

A két öregember, a Lecsó meg én vagyunk azok, akik a zenekar arculatát meghatározzák. Remélem, a többiek se érzik, hogy elnyomjuk őket. Szóval ilyen irányított demokrácia van, ahogy szokták mondani Kelet- Európában. Ha nagyon sokfelé húz egy zenekar, abból általában bajok vannak. Azokat az energiákat, amik a többiekben megvannak, azt valamilyen módon be kell csatornázni. Kell olyan, aki meghozza a döntést. Habár szerintem én nem vagyok keménykezű vezető, de jó, ha van valaki, aki nagyjából sejti, hogy mi fog történni a következő évben.

Mit terveztek a jövőben?

A zenekar egy új esten dolgozik, amely lehet új albumként is jelen lesz - nekem ez az elsődleges dolog most a fejemben, hogy az új dalokat valamiféle dramaturgiai szál mentén egy dalesté összefűzzük. Hogy ez pontosan hogyan fog kinézni, azt még nem tudom. Már évek óta csináljuk az Idáig tudom a történetet estet, ami ennek lesz valamilyen módon a folytatása. Ezen dolgozunk, ősszel kéne, hogy készen legyen.

Meg lehet élni egyébként a zenélésből?

Egy magyar szakmai testület csinált egy felmérést, amely alapján Magyarországon az 5-6 ezer aktívan működő könnyűzenész közül talán csak százegynéhány él zenélésből. Ez a műfaj mondhatjuk, hogy még mindig félamatőr. A jövedelmi viszonyaink a többi művészeti ághoz képest sokkal kisebbek. Mi annyit keresünk – legalábbis annak egy részét – amit a tisztelt nézők egy adott este befizetnek. Olcsójánosok vagyunk. Nincs lobbierőnk, nincs összetartás, nincs szervezettség. Amíg nem tudjuk például politikai súlyra váltani azt a 2-3 millió embert, aki Magyarországon popzenét hallgat, addig nem fog változni semmi. Nyugodtan belénk lehet rúgni, ugyanúgy ki fogunk állni a színpadra. Velünk meg lehet csinálni, senki nem ordít föl.

Van, akinek irigyled a tehetségét?

Persze. Amiatt kezdtem el zenélni, mert megláttam valakit a színpadon. De engem mindig olyan zenekarok érdekeltek inkább, akiknél nem tudom, hogyan csinálják. Minél öregebb vagy, a popzenének minél nagyobb hányada lesz olyan, aminél már tudod, hogyan kell megcsinálni.

Flegmának mutatod magad, vagy tényleg az vagy?

Bizonyos értelemben az vagyok, általában. Zord külső érzékeny belsőt takar – ez mindenkinél így van, aki flegma pokróc. Én például nem veszem észre, mikor vagyok jó vagy rosszkedvű, többiek szoktak rámszólni, hogy „miért vagy ilyen paraszt?”

Amúgysem vagy egy hurráoptimista ember. Vagy igen?

Miért, olyan sok okunk van rá? Van bennem egy végső életigenlés, de annak nem örülök, hogy azok a dolgok, amik körülvesznek, nem feltétlenül kedveznek annak a tevékenységnek, amit űzök. Úgy érzem, fogy a levegő. Nem feltétlenül politika miatt, de az is benne van. Nem jó irányba haladunk a dolgokkal. De vannak pozitív fejlemények is, például át lehet jönni Felvidékre.

Egy lelkes fesztiválozó arra lenne kíváncsi, miért verekedett Kis Tibi traktoristákkal?

Voltunk egy ezer fős kis fesztiválon, ahol áramszünet volt, a közönség meg elég idegesen reagált. Tibi megpróbált megvédeni minket, végül összeverekedett a helyi traktorosokkal. Kínos volt ott állni a színpadon, így mi is lementünk verekedni. Egyedül a Kispál maradt a színpadon, ő meg nem értette, mi az a porfelhő baloldalt.

A fiúkat pedig az érdekelné, hány csajod volt?

Nem tudom, de szerintem a zenekarban nekem meg a Kispálnak volt a legkevesebb. Nem büszkélkedhetek egy óriási számmal. Azt tudom, hogy Komár Lacinak kétezer volt.

Üzenet a fesztiválozóknak?

Nem hiszek az üzenetekben. Az üzenet arra van, hogy kitalálja a PR-os és azt kell sulykolni.

Hozzászólások

comments powered by Disqus